Met een grote glimlach denk ik terug aan woensdagavond drie weken geleden. Amper geacclimatiseerd na een 5 weeks tripje door Midden Amerika, betrad ik samen met Bar en een gezonde dosis nieuwsgierigheid Buurthuis de Mussen aan de Hoefkade. Een bonte verzameling van mensen, kleuren en geuren kwam ons bij het openen van de deur tegemoet. Waar wij waren? De feestelijke lancering van Come & Eat Den Haag.   

Nu kan ik me voorstellen dat dit (nog) niet direct bij iedereen een belletje doet rinkelen, ik neem jullie daarom even mee. Tijdens Come & Eat Den Haag kun je als inwoner van Den Haag statushouders uitnodigen om bij jou thuis te komen eten. Je opent je voordeur voor deze nieuwe Hagenaars, met ieder een persoonlijk en bijzonder verhaal waarom zij hun land ontvlucht zijn. Voor hen een mooie manier om in contact te komen met nieuwe stadsgenoten, voor jou gegarandeerd een avond die je niet vergeet.

Drie weken terug zaten wij aan tafel met twee jongens van eind 20 jaar, ze kenden elkaar niet. De overeenkomsten tussen de twee: intelligent, ambitieus, enorm sociaal en erg kritisch als het aankwam op hun Nederlands taal. Drie keer per week verplicht naar Nederlandse én Engelse les. De één had het hoogste niveau net afgerond, de ander zat in de laatste fase. Twee jonge mannen, beiden eerst gevlucht vanuit Palestina naar Syrië en vanuit Syrië uiteindelijk halsoverkop in Nederland aangekomen. Met niet veel meer dan hoop op een veiliger leven, voor hen en voor hun familie. De één architect, de ander accountant, beiden een afgeronde opleiding, maar dat telt niet zo zwaar als je de taal nog niet spreekt zo blijkt. We kletsten over van alles. Hebben hard gelachen. Hadden een super leuke avond. En toen bedacht ik me: zo makkelijk kan het dus zijn. En heus, ik besef me dit maakt niet hét verschil, maar ieder verschil, hoe klein ook, is wat mij betreft een waardevolle. De wereldverbeteraar in mij werd deze avond dan ook weer even wakker geschud.

Ik open daarom op zaterdag 14 januari a.s. mijn voordeur tijdens de eerste Come & Eat in Den Haag. Ik nodig 4 vluchtelingen uit voor een maaltijd en vraag jou daar ook eens over na te denken. Je bepaalt zelf hoeveel mensen je uitnodigt, of het een gezin is of individuen en of je samen kookt of jij een maaltijd serveert. Voor meer informatie, of om je direct aan te melden, ga je naar: www.comeandeatdenhaag.nl. Zij koppelen de  aangemelde ‘gastgezinnen’ vervolgens aan de vluchtelingen.

En weet je wat nou leuk is? Haagse schat Lekkernassûh verzorgt de lokaal en eerlijk verbouwde groentepakketten die ieder gastgezin ontvangt van de organisatie.
Zo zet jij ongetwijfeld een lekker en gezond maaltje op tafel!

Ik kijk er naar uit! Wie volgt?