Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

De schat achter de schat: Bites & Stories

De schatten achter Haagse schatten: elke maand een interview met bijzondere ondernemers. Dit keer is Kerensa, de schat achter Bites & Stories, aan de beurt!

dinsdag 25 februari 2020

Daar zit ik dan met een lekkere cappuccino in mijn hand en mijn zojuist opengeklapte laptop op tafel. Nagenietend van een heerlijk fietstochtje in de zon (die zijn zeldzaam op het moment), komt daar de minstens net zo sprankelende en gezellige Kerensa binnen. De schat achter Bites & Stories, die al vanaf het allereerste begin tot onze Haagse schatten behoort. Tijd voor een vragenvuurtje!

Op de eerste vraag, ‘Wie is Kerensa’, komt er een heel bescheiden Kerensa naar voren. Na een diepe zucht.. 

‘Oke, dit zijn ook dingen die anderen van mij zeggen hoor! Ik ben altijd een ondernemer geweest, alleen wist ik eerst nog niet in wat. Ik ben positief en vrolijk. (dit is ook duidelijk te zien!) Ik gun mezelf ruimte, dit zorgt voor een juiste balans voor mijzelf. Ik ben een doorzetter. Ik hou van dansen en dan vooral lekker ongecontroleerd en overal!’ Dus als jullie een dansend iemand op de fiets of in de tram zien zitten, dan is dat hoogstwaarschijnlijk Kerensa. Goed opletten dus de komende tijd!

‘Verder kan ik wel zeggen dat ik super multicultureel ben opgevoed, met een Indisch-Engelse moeder, een Nederlandse vader en een Surinaamse ‘bonus-familie’ die altijd in mijn omgeving waren. Sowieso heb ik altijd veel mensen om me heen en toon ik graag mijn liefde aan hen. Daarnaast ben ik een echte verhalen verteller. Maar ik ben geen sales persoon! Ik kan verhalen vertellen en ik word enthousiast van dingen waar ik ook echt achter sta en waar ik zelf in geloof!’

Als Haagse verhalen verteller en eigenaresse van een Haagse schat, heb jij vast heel veel liefde voor Den Haag? 

‘Ja absoluut! Ik ben geboren in Den Haag, net als mijn ouders. Maar ik ben opgegroeid in Zoetermeer. Of nou ja, daar stond ons huis, want ik heb meer tijd doorgebracht in Den Haag. Mijn vader had een eigen schoenmakerij in de stad. Uiteindelijk ben ik zodra het kon, terug gekomen in Den Haag. Toen was ik 19 jaar. Ik had mij ingeschreven voor een studie in Rotterdam, die ik uiteindelijk heb kunnen vervolgen in Den Haag, omdat hier de internationale versie van Media en Entertainment werd gegeven. Super fijn dus!’

Inmiddels bestaat Bites & Stories alweer een aantal jaar, maar hoe is het ooit allemaal begonnen? 

‘Tijdens het schrijven van mijn scriptie, hoorde ik voor het eerst over het concept van foodtours. Ik was meteen enthousiast. Dus het moment dat ik mijn scriptie had ingeleverd, heb ik niet eerst de uitslag afgewacht, maar ben ik meteen begonnen met het opzetten van mijn eigen foodtour.’ (de scriptie haalde zij gelukkig ook!)

‘Ik slaagde voor mijn opleiding, 5 weken later had ik mijn eerste testtour en lanceerde ik mijn website. Zo ontstond in september 2015 Bites & Stories. Sinds januari 2016 ben ik er full time mee bezig. Deze zomer bestaan we dus alweer 5 jaar! Reden voor een feestje! De datum staat nog niet, maar zodra die bekend is, laten we dit natuurlijk meteen aan jullie weten!’

Maar je was dus niet iemand die al vanaf kinds af aan droomde over een eigen foodtours?

‘Nee totaal niet! Het is eigenlijk best impulsief gegaan. Maar toen ik dit begon, zei iedereen wel meteen; “ahh dit is echt iets voor jou!”. Den Haag heb ik altijd een fijne en leuke stad gevonden en ik heb altijd al genoten van lekker eten. Maar dat zijn niet de enige twee dingen waar ik heel enthousiast van word. Ik ben eigenlijk altijd geïnteresseerd in de verhalen achter naja, ongeveer alles 🙂 Met Bites & Stories kan ik die verschillende interesses mooi combineren.

Inmiddels heb je ook een echt team om je heen verzameld. Wie vormen er onder anderen het Bites & Stories team?

‘Mama is onderdeel van het team. Zij blogt, bijvoorbeeld over verhalen van vroeger. Wat ik echt super leuk vind en mensen reageren er ook echt heel enthousiast op. Zij doet ook een deel van de social media.’ (hippe mama hoor!) Daarnaast doe ik de tours met 2 anderen, Steven en Sigrid. Het leuke is dat iedereen zijn eigen tour geeft. Dus elke tour is net een beetje anders, passend bij het karakter van de gids. ‘

Over karakter gesproken. Dit is 1 van de 3 kernwoorden van Bites & Stories, samen met comfort en kwaliteit. Niet alleen de kwaliteit van de lekkerste hapjes en drankjes, maar ook de kwaliteit van de gidsen. Kerensa heeft bijvoorbeeld zelf een training ontwikkeld om haar gidsen zo goed mogelijk op te leiden. 
Comfort zie je terug in het feit dat de tour voor iedereen toegankelijk moet zijn. Zo worden de tours in meerdere talen verzorgd (Engels, Nederlands en zelfs een beetje Duits). Een tour in het Spaans is de volgende stap. Maar ook een tour in gebarentaal en de tour kan ook gewoon in een rolstoel. Oftewel, iedereen is welkom en iedereen moet de tour op een comfortabele manier kunnen ervaren. Wat een prachtige missie! 
Deze missie is er niet zomaar, de inclusiviteit komt voort uit Kerensa’s eigen ervaring met reuma. Tijdens haar jeugd heeft ze hier last van gehad. Weekendjes die door iedereen werden volgepland, moet zij kiezen tussen iets leuks doen in de avond en dan het hele weekend bijkomen of verstandig rustig aan doen. Gelukkig heeft medicatie vanaf haar 18e geholpen en heeft zij een stuk minder last. Maar af en toe slaat de vermoeidheid nog steeds toe en geeft het lichaam een duidelijk teken dat het even teveel is geweest. ‘Als ik geen reuma had gehad, had ik denk ik ADHD gehad haha! grapt Kerensa’.

Gedurende het hele interview praat Kerensa vol passie en blijheid over haar bedrijf. Wat maakt jouw werk zo leuk?

‘De mensen. Er komen zoveel verschillende mensen op af. De waardering is ook heel erg leuk. Ik krijg zoveel leuke berichtjes en recensies na de tour. Mensen die ook contact blijven houden en tips willen als zij bijvoorbeeld weer een keertje Den Haag komen bezoeken. Iedereen wil terugkomen! Maar ook van mensen uit Den Haag, die aangeven dat ze Den Haag nog nooit op deze manier hadden gezien.’

Deze dame is duidelijk gek op haar werk, maar ik (en jullie toch ook?) ben toch ook wel benieuwd naar je ergste tour ooit?

Bij deze vraag begint zij meteen hardop te lachen. ‘Haha die is er zeker geweest! Het was een teamuitje uit Antwerpen en het was een internationale groep van 12 mensen. Bij het aanmelden van de groep, vraag ik altijd of er nog bijzonderheden zijn die ik moet weten. Ze hadden doorgegeven dat er geen bijzonderheden waren. Maar op de dag zelf stond er een groep voor me, waarvan niemand wist wat zij gingen doen, behalve degene die de tour had aangevraagd. Bij de uitleg was de helft van de groep al met andere dingen bezig en werd duidelijk dat er een man in de groep zat die net een heuptransplantatie had ondergaan. We gingen door met de tour, maar de groep werd steeds ongeïnteresseerder en de man met zijn nieuwe heup moest elke keer even uitrusten. Uiteindelijk is hij ergens blijven zitten en hij was niet de enige, want we eindigden de tour maar met 2 mensen hahah! Toen ik voorzichtig vroeg, hoe zij het vonden? Waren ze zo enthousiast! Fantastisch vonden ze het! En ze heeft ook nog een hele mooie recensie achter gelaten.’ 

Van deze enthousiaste verhalen verteller, wil ik natuurlijk ook de leukste tour ooit horen!

‘Ik heb vooral heel veel leuke tours gelukkig, maar 1 was wel echt het grappigste! Deze tour begon in de ochtend, terwijl ze normaal altijd in de middag beginnen. Een groep van 7 mensen, waaronder 4 Nederlanders en 3 Amerikanen. Om 9 uur, een uur voordat we zouden beginnen met de tour, kreeg ik een sms van de Amerikanen dat zij onderweg waren. Een uur later rolden zij lachend uit de taxi en riepen; ‘so this is Amsterdam’. Toen bleek dat er ook nog 1 jarig was, zijn we daar keihard gaan zingen. Al meteen een heerlijk begin van de dag! Het bleek dus dat de Amerikanen diezelfde ochtend nog in Amsterdam waren en ‘s ochtends google maps aan hadden gezet om te kijken hoe ze naar Den Haag moesten wandelen. Toen kwamen zij erachter dat het een dag wandelen was en zijn ze in de eerste de beste taxi gesprongen! De hele tour was iedereen zo enthousiast en toen we klaar waren, wilde iedereen door. Dus zijn we gaan lunchen, met bier natuurlijk! Toen ook de lunch klaar was, wisten ze nog steeds niet van ophouden en hadden de Amerikanen het goede idee om te gaan smoken. Dus hoppa, met de hele groep naar Cremers natuurlijk. En ook de Nederlanders gingen mee, want die hadden zelf ook nog nooit geblowd. Uiteindelijk ben ik met de Amerikanen op de Grote Markt beland en pas om elf uur ‘s avonds naar huis gegaan. De Amerikanen waren zó enthousiast dat ze hun hotel in Amsterdam wilden annuleren..’  (Ze zei toch dat al ze een goede verhalen verteller was)

Wie zou je dolgraag nog eens mee willen nemen? 

Iemand van de gemeenteraad of de toekomstige burgemeester! Gewoon om hen te laten zien wat we allemaal hebben hier in Den Haag. Zoveel mooie plekjes, maar ook de hoeveelheid bijzondere lokale ondernemers die wij in Den Haag hebben en wat zij allemaal doen voor deze prachtige stad. Verder wil ik iedereen meenemen die niet snapt dat Amsterdam niet de enige plek is in Nederland.’

Oké Kerensa, dan nog een paar dilemma’s! 

Wijn of bier?

‘Oeh nee, daar kan ik geen keuze in maken hoor! Dat ligt echt aan het moment en de plek en de tijd. Zelfde als mensen vragen, welk restaurant ze naartoe moeten in Den Haag. Dan vraag ik eerst ook, wanneer zij gaan, welke tijd, met welke groep mensen, waar zij van houden.’

Fietsen of wandelen?

‘Ik doe altijd alles met de fiets, zo beweeg ik mij van de ene plek naar de andere plek. Maar in het centrum loop ik liever gewoon alles.’

Urban of beach?

‘Mijn favoriete plek is het zuiderstrand, dat vind ik het fijnste plekje van Den Haag. Maar het perfecte is gewoon het idee van een stad aan het strand. Zodra ik ergens anders ben, verlang ik altijd weer naar de zee. ‘

Duidelijk dat deze Haagse schat helemaal weg is van onze mooie stad en met Bites & Stories, maakt zij stad nog een beetje unieker! Met een nieuwe Scheveningse tour in het vooruitzicht en heel veel mooie tourplannen voor de toekomst, houden wij deze Haagse Schat dan ook goed in de gaten. Wij kijken al uit naar het jubileumfeestje deze zomer!

En mag ik jullie 1 tip geven, als jullie dit niet al hebben gedaan, tijdens het lezen van Kerensa’s verhalen. Haal je Haagse schatten cadeaubon uit de kast en ga met Bites & Stories mee op pad!

Geschreven door

Renee Dekkers