Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

Black Friday kleurt Haags groen

Lokale ondernemers maken een statement tegen Black Friday. Zeg maar 'doei' tegen de massa consumptie en 'hallo' tegen de tegenhanger van Black Friday: Fair Friday!

woensdag 25 november 2020

Feestelijke verlichting in de winkelstraten, de prachtige etalages die je naam lijken te roepen en vooral: al die waanzinnige spullen die je dolgelukkig kunnen maken. Voor shopliefhebbers is er geen mooiere tijd van het jaar dan de aanloop naar de feestdagen. Maar sinds een paar jaar is er op deze romantische periode een vlekje gekomen. Een zwart, schijnbaar onuitwisbaar vlekje. BLACK FRIDAY. De dag waarop winkelen al z’n charme verliest en verandert in een groot stressvol graaifestijn.

Gelukkig biedt een flinke groep Haagse retailers een alternatief dit jaar: Fair Friday. Fair, want niet alleen is Black Friday slecht voor je eigen mentale toestand, het is ook nog eens heel erg slecht voor de gezondheid van onze wereld. Black Friday is het symbool van massa consumptie geworden: we kopen, kopen, kopen en gooien diezelfde spullen met dezelfde snelheid ook weer weg omdat we ze eigenlijk niet nodig hebben. En dat doet pijn in het duurzame hart van de dames van Haagse schat De Naaierij en Zusjes Vintage Boetiek. ,,Op naar een duurzaam Den Haag, waar de consument koopt bij lokale (duurzame) winkels, circulair bezig is en nadenkt voor ze iets koopt,” schreven zij enkele maanden geleden in een oproep aan collega-winkeliers om een statement te maken tegen die gitzwarte vrijdag 27 november.

,,Wat nu als wij, met alle lokale ondernemers, deze dag (Black Friday) omdopen tot FAIR FRIDAY? Op deze dag kunnen we de consument mogelijkheden bieden om juist wél duurzaam te winkelen. Zo gaan wij een kledingswap houden en de Zusjes (Vintage Boetiek) houden een Vintage Sale”

En nu is het zo ver! Fair Friday staat voor de deur. De oproep van de ondernemende schatten vond gehoor bij bijzonder veel Haagse retailers. In totaal hebben meer dan twintig ondernemers zich aangesloten bij het initiatief. Niet alleen met woorden, maar juist met leuke initiatieven. Zo kun je van alles ruilen bij kledingwinkel WWen. Geef iets en je krijgt een cadeau terug. Bij Haagse schat Made Conceptstore kun je een kledingstuk laten pimpen door de eigenaressen van de winkel op Noordeinde en kun je jezelf perfect op de foto laten zetten voor je LinkedIn-profiel. Wie iets moois koopt bij Achtung Baby gaat naar huis met een voucher die je kan gebruiken bij je volgende bezoek. Elke winkel biedt iets anders origineels en dat is de charme: dat zijn redenen om naar de winkels te gaan. Winkelen wordt weer leuk!

Wil je meer weten over Fair Friday in de hofstad? Houd dan vooral de socials van De Naaierij en je favoriete lokale retailers in de gaten. De komende dagen inspireren ze je om vrijdag bij ze langs te komen. Happy Fair Friday!

Geschreven door

Annelou Izeren