Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

Route #5: Haagse schatten neemt je mee

Wist je dat je de leukste citytrip gewoon lopend kunt doen? Onze bloggers nemen je mee op citytrip door Den Haag!

woensdag 16 oktober 2019

Hagenezen en Hagenaren, dat is voor buitenstaanders zoiets, als zeggen dat Scheveningen toch eigenlijk gewoon Den Haag is. Schelden in de kerk dus. Ik ben een rasechte Hagenaar. Dat betekent niet dat ik ergens anders geboren ben, maar dat ik ben opgegroeid op zand. Ok en dan nu to the point: het is eindelijk zo ver! Mijn route met meest favo plekken in Den Haag. Ik heb als hekkensluiter een aantal weken de tijd gehad om hier goed over na te denken met als resultaat dat mijn #haagseschatten lijstje niet korter is geworden, maar juist is verdrievoudigd. Het is dan ook nog een hele klus om al die fantastische plekken in één verhaal te gaan proppen, maar zoals ik vaker zeg: – en de mensen die mij kennen weten dit – ‘Hee Ho, Let’s Go!’

Genoeg gebabbeld, want ik dwaal weer volledig af van waar we hier ook alweer voor zijn. De andere bloggers hebben hun routes zodanig gepresenteerd dat je van plek naar plek kunt fietsen of wandelen. Mijn route is nét iets anders opgebouwd. Mijn leven bestaat namelijk voor een groot deel uit eten en drinken. Ik neem je mee en we gaan vandaag van een meergangen-route genieten, langs al mijn favoriete plekken met hier en daar een pauze. Deze route gaat kriskras door onze mooie stad en is daarom oh zo leuk!

Meergangen-route door Den Haag

Als volledig goed (ugh ugh) opgevoede Hagenaar, starten we de dag gepast. Nu heb ik een aantal plekken waar ik graag kom om de dag te beginnen. Voor een heerlijk bakkie koffie, in mijn geval een romige cappuccino, kun je terecht bij ‘Espresse Perfetto’ op de Prinsestraat. Ga hier lekker op je gemakje in het raamkozijn zitten om te gluren naar alle voorbijgangers. Waar je ook lekker mensen kunt kijken én hele lekkere koffie kunt drinken is bij de Zèta op de Grote Markt, goede koffie, leuk personeel en dus genoeg te gluren. Na deze rustige start gaan we voor een echt ontbijt richting de Reinkenstraat. Haver is echt één van mijn grootste favorieten voor zowel ontbijt, lunch als borrel. Zeker ’s winters, de sukade is hier om te smullen. En weet je wat pas écht fantastisch is? Dat Haver sporadisch op vrijdagavond open is voor diner. Reserveren is meer dan aan te raden want anders pis je naast de boot, of vis je naast de pot, of het net. Je begrijpt vast wat ik bedoel.

Even shoppen tussendoor

Wanneer we onze buikjes rond hebben gegeten, stiefelen we door naar de Weimarstraat om even binnen te kijken bij Haagse schat Sprinkel + Hop. Ik ga zo onwijs goed op hipster winkels, met leuke interieur spulletjes. Die zorgen er dan dus weer voor dat ik elk seizoen gloednieuwe, peperdure meubels heb staan, want ach, ik ben verder helemaal niet materialistisch! Na dat speuren naar moderne schatten, vind ik het leuk om eens te kijken bij Spooky & Sue. Een kwalitatief goede tweedehandskleding winkel. Je kunt hier niet alleen mooie, vintage design spullen op de kop tikken maar je kunt hier ook je eigen ‘oude’ schatten naartoe brengen en er ook nog een leuke stuiver aan verdienen. Gratis tip van de chef!

Borrelplek keuzestress

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik heb in de tussentijd alweer een droge keel gekregen, dus ik zeg laten we eens een leuk plekje opzoeken voor een borrel. Voordat we richting het centrum van de stad fietsen, maken we trouwens even een quickstop bij Sucre Salé in de Reinkenstraat én bij Boulangerie Michel. Om heel eerlijk te zijn kan ik gewoon echt niet kiezen tussen de twee, dus dat mag jíj lekker zelf doen. Ik hoor wel graag van je wat jouw favoriet is!

Back to business, we gaan op zoek naar een borrel en een lekker hapje. Gewoon even een glaasje wijn voordat we straks helemaal losgaan met het diner! Als de zon schijnt, zit ik hier heerlijk op de boot, anders aan een van de hoge tafels, of helemaal favoriet is het raamkozijn óf aan de bar. Ik heb het over de altijd gezellige wijnbar Grapes & Olives. Knal er een lekkere plank met vleeswaren en kaas bij en je moet nog oppassen dat je niet van die kruk afglijdt.

Dekxels: favoriet van de hele familie

Je zult bijna verwachten dat na zoveel gepeuzel deze meergangen-route zijn einde nadert, think again! Jammer joh, we zijn pás bij het diner. Hiervoor reizen we af naar de Denneweg. Een heerlijke chique straat waar een aantal fijne plekjes zitten. Dekxels is echt een grote familie favoriet. Met m’n ouders, zusje en aanhang vieren wij hier meestal het einde van de zomer. Als Thomas je dan ook nog bedient, is je avond compleet. Als je hier met z’n vijven naartoe gaat trouwens, en je neemt een viergangendiner, kun je dus eigenlijk gewoon alles kiezen wat hier op de kaart staat en dus delen en álles proeven. Zei ik alles, ja ik zei ALLES! And again, dit was wederom een tip van de chef en ook deze is gratis.

Aangezien je bij Dekxels uiteraard ook van het dessert hebt genoten, zit een ijsje van Luciano er niet meer in. Tenzij je een echte vreetzak bent, maar zelfs ik sla deze toch eventjes over. Om de avond tot een gepast einde te brengen én omdat het op de weg naar huis is- voor mij dan -nemen we nog even een afzakkertje in de Sien. Deze kroeg zit in een zijstraat van de Frederik Hendriklaan en is de stamkroeg van mij en m’n vriendinnen. Grappig is, dat er ook steevast een paar ouders daar lekker aan de bar hangen, altijd gezellig. Met een beetje geluk draaien ze verzoek nummertjes en komen er nog wat heerlijke gouwe ouwe voorbij.

Late night snack

Op weg naar huis kom ik er ongeveer op dit moment achter dat er nog een croissant aux amandes in m’n zak zit van Boulangerie Michel. Heerlijke ‘late night snack’ lijkt me zo, wat een gewenste verrassing. Nou heren en dames, ik hoop dat jullie hebben genoten, anders ik wel. Laatste tip maar niet de minste, doe deze route niet op één dag maar verdeel hem over een paar weekenden. Zo houd je zowel je portemonnee als je weegschaal te vriend, lijkt mij ook niet geheel onbelangrijk.

Geschreven door

Coco van Alphen