Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

Route#4: Haagse schatten neemt je mee

Wist je dat je de leukste citytrip gewoon lopend kunt doen? Onze bloggers nemen je mee op citytrip door Den Haag!

dinsdag 25 september 2018

“O, o, Den Haag, mooie stad achter de duinen,
De Schilderswijk, de Lange Poten en het Plein,
O, o, Den Haag, ik zou met niemand willen ruilen,
Meteen gaan huilen, als deze 7 plekken er niet meer zouden zijn.”

Ik ben een rasechte Hagenees; geboren in het Laakkwartier en nu wonend op één van de mooiste plekken van de stad. Ik kijk vanaf de 20ste verdieping uit over de hele stad, tot aan de zee. Heerlijk. Natuurlijk blijft Den Haag altijd in mijn hart zitten, maar zonder mijn 7 favoriete plekken die ik hieronder met je deel, zou ik absoluut meteen gaan huilen. Vooral #6 is een ontdekking waar ik zelf zo’n grote fan van ben dat ik ‘m bijna niet durf te delen – bang dat het straks overvol zit.

Ben je er klaar voor? Hier komen m’n 7 favo plekken!

#1 – Even rustig wakker worden

We trappen de dag af in de Boterwaag op de Grote Markt. Voor velen waarschijnlijk wel bekend voor de vrijdagmiddagborrel of de salsa-avonden. Maar wist je dat je hier héérlijk rustig je dag kunt beginnen? Doordeweeks zit ik hier ’s ochtends vaak met m’n laptop te werken onder het genot van de beste koffie (serieus: de koffie is hier echt heel goed). Er liggen ook genoeg kranten die je door kunt spitten, terwijl er op de achtergrond een chill muziekje op staat.

#2 – Hier loop je mee weg

Planten vind ik net als sneakers: je hebt er al genoeg, maar tóch kan er nog wel één (paar) bij. Daarom loop graag even door de Filya Indoor Garden. Wàt een fijne plek zo midden in de stad. Ik heb altijd de neiging om die hele winkel leeg te kopen en van m’n huis een jungle te maken, maar meestal houd ik het netjes bij één plant. Ik ben benieuwd hoe het jou afgaat.

#3 – Dit is verslavend

Echte liefde, dat is That’s Amore. De naam zegt het al. Ik heb een liefde voor eten en met name de Italiaanse keuken is een favoriet domein. Bij That’s Amore waan ik mezelf altijd eventjes in Italië – hoe cliché dat ook klinkt. Het Italiaanse gebrabbel, de mega verse ingrediënten en het geklinkel van de espressokopjes. Het klopt allemaal. De broodjes – pardon; panini – zijn zo ongelooflijk lekker. Eén nadeel: als je hier één keer geweest bent, wil je elke dag weer terug. Een verslaving zou je het kunnen noemen.

#4 – Cheesy openingszin

Ik hoop dat je je bij That’s Amore niet hebt laten verleiden door de zoetigheden, want alhoewel die daar ook heerlijk zijn, ga ik daarvoor liever naar The Cheesecake Company. De meest aparte smaken komen voorbij, van Spiced Pumpkin Latte tot Oreo cheesecake, maar de Philly (classic) cheesecake is de beste. Vult als een malle, dus neem even iemand mee om een puntje mee te delen (of gebruik deze tactiek als openingszin).

#5 – Guilty pleasure

Het eten houdt niet op, niet vanzelf. Oké, misschien zit je al te vol nu, maar onthoud deze tip dan voor de volgende keer. Ik vind dat elke Hagenees / Hagenaar, plús iedereen die het centrum van Den Haag bezoekt, een keertje bij slagerij Dungelmann geweest moet zijn. Oké, behalve als je geen vlees eet dan 😉 Waarom moet je er geweest zijn? Voor het ultieme broodje pittige bal gehakt – wat qua eten echt mijn Guilty Pleasure is. Verder staan ze ook bekend om hun klassieke kroket, ook een aanrader. Begrijp je meteen waarom er áltijd een rij staat.

#6 – Haags’ beste onontdekte plek

Oh jongens, ik weet zeker dat dit Haags’ beste onontdekte plek is: restaurant de Bok. Waarom kent niemand dit nog? Misschien maar beter ook, want straks kun je er niet meer spontaan naartoe… Toch deel ik dit restaurant graag met je, omdat het zo’n fijne plek is. Je wordt verwelkomd door de eigenaresse die zo’n lieve gastvrouw is, dat je (bijna) zou hopen dat ze je (schoon)moeder was waar je elke zondag gaat eten. Ze onthoudt je en geeft je echt een warm en welkom gevoel. En dan haar man: een grote Ier mét woeste baard die af en toe de keuken uitkomt met de heerlijkste gerechten. Echt heel goed eten. Ga erheen en koester deze tip.

#7 – Waar komt dat gelach vandaan?

Tot slot, we kennen allemaal de uitdrukking “Een dag niet gelachen…”. Dat dus. En laten wij nou net in Den Haag één van de mooiste theaters hebben die perfect geschikt is voor Nederlands beste cabaret. Dat vind niet alleen ik, maar Theater Diligentia en dependance PePijn zijn ook echt geliefd bij de betere comedians. Vooral in Theater PePijn beleef je bijzondere avonden; cabaretiers proberen hier vaak nieuwe voorstellingen uit (try-outs) en daar geniet je van in een kleine setting. Probeer het gewoon een keer, stap uit je comfort zone en koop eens een kaartje voor een comedian die je nog niet kent. Da’s lachen 🙂

Het leuke is dat je mijn 7 favoriete plekken in één dag kunt bezoeken (mits je heel veel honger hebt). En toevallig liggen ze op een route van 7 kilometer. Lijkt wel meant to be!En ik heb een leuke deal voor je: Als het je lukt in één dag van al mijn 7 favo plekken te genieten, dan ben ik natuurlijk uitermate trots op je en trakteer ik je op een Haags EIBER biertje (stiekem de 8ste favoriet). Stuur de foto’s maar door als bewijs 🙂

Geschreven door

Barbara van Rest