Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

Set? Actie! We mogen weer naar de film!

Eindelijk is het zover: het cultuurseizoen is geopend! Lees over onze favo plek om te ervaren, beleven, ontroerd te worden en nog veel meer...

woensdag 9 juni 2021

Vorige week vrijdag was de dag waarvan ik niet meer had verwacht ‘m nog mee te mogen maken. Ik ben theatermaker van beroep en cultuurproever van nature, dus de afgelopen 6 maanden heb ik me heel erg geamputeerd gevoeld. Ik heb, zoals Hugo de Jonge al zei, behoorlijk wat dvd’s opgezet, maar het haalt het niet half bij het echte werk. Die vrijdag deed ik dan ook een vreugdedansje in de woonkamer: het cultuurseizoen is eindelijk geopend! We mogen weer ervaren, beleven, ontroerd worden, kritisch kijken, onze horizon verbreden. Mijn eerste tickets zijn al binnen, voor mijn favo rood pluche: het Filmhuis!

Vanaf 11 juni gaat het Filmhuis weer open. Nog even niet in het vertrouwde gebouw aan het Spui, want dat wordt nog verbouwd. Gelukkig worden we welkom geheten in Concordia, de nieuwste cultuurspot ietsje verderop. Krijg je spontaan keuzestress bij het bekijken van de filmagenda? Met mijn top drie help ik je graag op weg.

Deze films wil je niet missen

Mijn eerste film: In the Mood for Love. Dit is een film uit 1994, een echte klassieker uit China die het nog steeds waard is om bekeken te worden! En dan niet alleen voor het verhaal, waarin een verboden en onhandige liefde ontstaat, maar ook voor de prachtige kostuums en gebruik van kleur en licht. Een film om verliefd op te worden. Een mooiere manier om deze culturele zomer in te wijden is er niet.

Ook hoog op mijn lijstje staat 100UP. Dit is een docu met een kleurrijke verzameling 100+jarigen. Hoe geef je vorm aan je leven als iedere dag de laatste kan zijn, je lichaam het stukje bij beetje minder doet en je vele van je geliefden al hebt verloren, waaronder misschien wel je kinderen. Toch is het een verrassend vrolijke en hoopgevende film. Laat het een inspiratie zijn voor iedereen die tijdens de lockdown – net als ik – dagen had waarop je liever niet je bed uit kwam.

En de film die je zeker niet mag missen is Nomadland. Winnaar van 3 Oscars en werd daarmee de grote winnaar. De regisseuse maakt documentaire-achtige films. In deze film wordt de hoofdrol gespeeld door een fenomenale actrice (die voor de rol 4 maanden seizoenswerk heeft gedaan om te snappen hoe dat is), maar zij wordt in de film geholpen door werkelijke nomaden. Hierdoor lopen fictie en non-fictie door elkaar en dat maakt de film heel authentiek. Mix dit met prachtige beelden van uitgestrekte Amerikaanse landschappen met zonsondergang en je snapt waarom dit de grote winnaar is!

Filmavondje vanaf je eigen bank

Vind je het toch nog een beetje spannend om met veel mensen in een zaal te zitten? Check dan de agenda van Haagse schat Dakota! Zij zullen nog niet direct de deuren openen, maar hebben wel een geweldige streamingaanbod met concerten in uiteenlopende muziekgenres en theater. En dit is allemaal te bekijken vanuit je eigen woonkamer.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ga mijn dvdspeler vast weer wegstoppen. Die heb ik hopelijk voorlopig niet meer nodig!

Geschreven door

Anouk van Schie