Cadeaubon bestellen

Happies en bakkies

Smûk: je tweede huiskamer

Plof ook eens neer bij het knusse Smûk in de Stevinstraat, wát een heerlijk lunchzaakje en dan die taarten!

woensdag 11 oktober 2023

In de Stevinstraat vind je sinds een half jaar het knusse Smûk. Een lunchroom gerund door moeder Jikky en dochter Annefloor. Een plek die simpelweg gezelligheid ademt, en da’s niet geheel toevallig want Smûk is het Friese woord voor gezellig. Op die manier neemt moeder Jikky haar Friese roots mee naar het Haagse. En dat niet alleen. Ook de oranjekoek is meegekomen en pronkt op de toonbank. Je kunt de Fries kennelijk wel uit Friesland halen, maar dan neemt ze de cake wel mee 😉 

Goed, terug naar Den Haag. Of Scheveningen, voor de kritische lezer. Daar runnen moeder en dochter sinds een paar maanden deze fijne lunchzaak. Een droom van Annefloor die uitkomt en waarin ze haar moeder heeft meegenomen. Want terwijl Annefloor fantaseerde over haar eigen zaak, bakte haar moeder het allerliefste de lekkerste (vegan) taarten. Op de vraag “waarom gaan we niet samen iets beginnen” was het antwoord dan ook volmondig “Ja”!

Vegan friendly

Inmiddels is Smûk een feit. Een ‘vegan friendly’ lunchzaak. Waar je zowel de heerlijkste vegan keuzes hebt, maar ook een broodje met vleeswaren (uiteraard allemaal biologisch) kan bestellen. En dat is zo geboren omdat het voor Annefloor (zelf vegan) en haar vriend (geen vegan) altijd maar lastig was om een geschikt lunchplekje te vinden waar ze beiden voldoende keuze hadden.

Je tweede huiskamer

Terwijl ik dit schrijf zit ik in de gezellige serre aan een lekker vers theetje. De geur van appeltaart vult de zaak, die aandoet als een gezellige huiskamer. Ik kijk uit op een knus tuintje en vind ook de plekjes aan het raam heel gezellig. Een dame die net voor het eerst binnenstapt vat het goed samen: “Oh, het ziet er van binnen nóg leuker uit dan van buiten, alsof ik thuiskom in mijn ouderlijk huis.” Klap je laptop open, neem een boek mee, of tuur juist lekker naar buiten. Het nodigt uit om hier uren te zitten, en misschien dat ik dat ook gewoon maar doe.

Taarten op bestelling & catering

Natuurlijk is het het gezelligst om bij deze fijne dames neer te ploffen in Smûk, maar lukt dat nou niet, informeer dan ook eens naar de ‘taarten op bestelling’ of de catering voor tijdens de lunch. Enne: houd vooral ook de socials in de gaten, want deze bezige bijen hebben nog veel meer toffe plannen. Creatieve workshops in de avonduren bijvoorbeeld, aan ideeën geen gebrek!

Wat een fijne aanwinst dit!

Geschreven door

Marlies van der Kolk