Cadeaubon bestellen

Happies en bakkies

Theeleuten onder elkaar

Anouk neemt je mee naar de leukste plekjes om lekker te theeleuten in Den Haag. Schatten met veel lekkere theevarianten op de kaart!

woensdag 28 november 2018

Even als theeleuten onder elkaar, herkennen jullie dit? Je zit in een heerlijk tentje. De koffiekaart is indrukwekkend, vol met lattes met caramel, een winterspecial met speculaas en chocolade en de keuze uit minstens drie bijzondere bonensoorten. Maar omdat koffie nog altijd op het lijstje “dat moet ik ooit nog leren drinken” staat, bestel je toch een kop thee. En dat ze dan met zo’n lullig doosje aankomen met van die in papieren verpakking pickwickzakjes met de inspirerende smaken aardbei, groene thee citroen, english breakfast en voor de avonturier ook een tropical fruits. Of nog erger: ze hebben niet eens keuze en je zit opgescheept met die muffige Yellow Label. Een kleine teleurstelling kan je dat wel noemen. Ja, als je geen koffie drinkt, is het aanbod af en toe redelijk saai en eentonig. Gelukkig kennen wij de fijnste plekjes met wél veel lekkere theevarianten op de kaart, waarbij iedere theeleut zijn hart kan ophalen. Ik deel met jullie mijn vijf favo kopjes!

1. Hug the Tea

De Matcha thee heeft zijn overtocht uit Japan gemaakt en veroverd langzaam heel Nederland. De poeder groene thee moet met zorg gemengd worden om klontjes te voorkomen, en kan dan worden opgeschonken met heet water, of met heerlijke melkschuim tot een Macha Latte. Een fijne variatie van smaak met de normale kop thee, en even tussen jou en mij: door de vitaminen en anti-oxidanten het is een geweldig middel tegen een kater. Haagse schat Hug the Tea maakt niet alleen de lekkerste kópjes thee, maar verwerkt de poederthee ook in cake, pannenkoeken en wafels. Een oppeppender ontbijt ga je niet vinden!

2. Floathing flowers

Bij Bloem hebben ze naast blueberrie pancakes en heerlijke taartjes ook een heel bijzonder theetje. In een glazen theepot krijg je een bloemknop geserveerd, die zich, in de 5 minuten die hij nodig heeft om op smaak te komen, langzaam voor je ogen opent tot een prachtige bloem. Dit geeft insta-waardige foto’s en een heerlijke zachte thee om even bij weg te dromen!

3. Eeffe niet

Bij Haagse schat Eef houden ze vooral van koffie, goede koffie. Het eenvoudige en rustgevende koffiezaakje op de Weimarstraat is dan ook een perfecte plek voor die ene koffiedate met je cafeïneverslaafde, beste vriendinnetje. Maar ook jij als theedrinker kan er je hart ophalen. Ze hebben zeven verse theeën die bij de counter in potjes staan geëtaleerd, zodat je even kan snuffelen voor je een keuze maakt. De theetjes komen van de buurman, Kali Tengah, een theespeciaal winkel die zich -niet geheel toevallig – ook een Haagse schat mag noemen. Zeker de moeite waard om na de koffiedate nog even langs te lopen, want tussen de tientallen theetjes staan heerlijk geurende verrassingen.

4. Teamer

Dames en heren, ik presenteer u de cappuccino van de theeën: de teamer. Een sterk kruidige thee met melkschuim. Kicking Horse Café is naar mijn weten de enige in Den Haag die deze goddelijke drank verkoopt. Ik snap niet dat dit niet allang een ding bij de vele hippe Haagse zaakjes is, want ik fiets er nu regelmatig een stuk voor om. Nou hoor ik je denken, maar Anouk, Chai latte klinkt verdacht veel als een teamer, en dat verkopen ze toch overal? Klopt, maar ik hou niet van kaneel, dus je doet mij geen plezier met een chai latte. Kicking Horse Café serveert gelukkig naast de Chai latte ook een Newfoundland latte (Earl Grey) en de African Mist (Rooibos). Eindelijk een drankje waarbij wij theeliefhebbers de melkschuim ook van onze lippen kunnen likken!

5. Iedere kop thee een feestje

Ook Haagse schat Confetti serveert heerlijke verse theeën, waarvan je het hete water nog heel even moet laten staan, omdat de thee het beste trekt bij 80 graden. Ook die cafeïne verslaafde vriendin heeft hier keuze genoeg en je kan er zelfs die collega met vegan dieet en lactose intolerantie mee naartoe nemen, want ze hebben er naast koemelk nog vier andere soorten melk om uit te kiezen. En ben je een beetje klaar met die thee? Dan raad ik de warme melk met maltezers, slagroom en spikkels van harte aan!

Geschreven door

Anouk van Schie