Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

Trammend Den Haag Door: Lijn 1

In plaats van de fiets, pakken we een keer het trammetje. Zitten, genieten van Den Haag en af en toe een uitstapje naar onze Haagse Schatten.

woensdag 24 november 2021

Onze Haagse schatten zijn plekken om voor om te fietsen. De schatten die ik in één ommetje bezoek, zijn toch vaak diegene die dicht bij elkaar liggen. Maar wat nou als we die selectie niet laten afhangen van hun afstand tot elkaar, maar van de bereikbaarheid met de tram? Dan krijg je toch al snel een heel andere ontdekkingstocht. En je zit droog en warm, toch ook wel prettig! “Trammend Den Haag door” zal nog vaker terug gaan komen, en we beginnen bij het begin: Tramlijn 1, beter bekend als de bikinilijn in de warme zomer maanden.

Instappen maar..

Tram 1 rijdt van Delft, via Rijswijk door het Centrum van Den Haag zo door naar Scheveningen en wordt hierdoor ook wel de Bikinilijn genoemd. In de zomer zit deze tram altijd vol, maar nu in de herfst is er genoeg plek.

We starten onze reis in Scheveningen, omdat er geen betere start van je dag bestaat dan een wandeling over het strand. Stap op bij het Zwarte Pad, en krijg dan een tour langs het beroemde Kurhaus en door de prachtige wijk Oud Scheveningen. We stappen uit bij halte Duinstraat. Meteen daar op de hoek zit een opvallend, gezellig groen pand: lunchroom UP. Tijd voor een bakkie koffie en ook al een soort van pré lunch, want de heerlijke gerechten mag je hier eigenlijk niet overslaan.

De volgende halte

Met volle buiken vervolgen we onze reis. Gelukkig ligt halte Duinstraat voor de deur en hebben we even tijd om uit te buiken. De haltes schieten ons voorbij, langs de Scheveningse Bosjes, tot we in het centrum aankomen. Daar stappen we uit op de Mauristkade. Daar, naast het Hilton Hotel, is de opstapplaats voor The Haege Boat. In de herfst en winter varen ze even niet, veel te koud natuurlijk, maar mocht je dit ritje in de zomer maken, dan is dit een super leuke detour! Den Haag ziet er heel anders uit vanaf het water en de schippers hebben de meest bijzondere verhalen te vertellen tijdens de tocht.

Uitstapje naar Noordeinde

Nu de boot niet vaart, lopen we richting Noordeinde. Daar zitten vier fijne schatten op een rij. Heerlijk lunchen kun je bij SamSam, waar ze begrijpen dat kiezen uit al hun heerlijke broodjes onmogelijk is, en ze je dus de mogelijkheid geven om halve broodjes te bestellen, zodat je meer soorten kan proeven! Aan de overkant van de weg straalt de felgekleurde etalage van Made conceptstore je al toe. Ze hebben er prachtige meubels, schilderijen, sieraden en hebbedingetjes, handgemaakt door Haagse designers en kunstenaars.

Volg je neus naar buiten en vang de versgemalen koffie op van Lola bikes and coffee. Zij hebben hun eigen merk bonen, die rechtstreeks wordt ingekocht bij een kleine koffieboer uit Colombia, en die zorg en passie proef je terug in ieder kopje koffie.

Onze laatste schat op het Noordeinde is er eentje die je een beetje moet zoeken. Couqou: een schattig winkeltje met prachtige kleding, meubels en sierraden, en zit verstopt aan het einde van een klein steegje. In de wintermaanden is dit steegje versierd met vele lichtjes en alleen daarom al de moeite waard om te bezoeken. Het is meteen een goede plek om je geshopte spulletjes even instagrammable vast te leggen.

Einde van je rit

We lopen het Noordeinde door, zwaaien even naar de koning en stappen dan bij halte Kneuterdijk weer op de tram. We rijden door het drukke stadscentrum, waarna we uitstappen bij onze laatste halte op de Bierkade. We kunnen nu twee kanten op. Schuin het water oversteken, richting Foam the Kitchen, waar geweldige plantaardige kookworkshops worden gehouden of waar je een private dining kan boeken. Of we lopen een stukje terug, naar het Filmhuis. Nog flink aan het verbouwen, maar gelukkig is de gezelligste zaal, zaal 6 al open. Hier krijg je niet de blockbusters te zien, maar word je getrakteerd op arthouse films van makers over de hele wereld. Dus neem een biertje, zak in het rood pluche en laat je meevoeren.

Geschreven door

Anouk van Schie