Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

Trammend Den Haag door: Lijn 16

In plaats van de fiets, pakken we een keer het trammetje. Zitten, genieten van Den Haag en af en toe een uitstapje naar onze Haagse Schatten.

maandag 31 januari 2022

Onze Haagse schatten zijn plekken waar we graag voor om fietsen. Logisch dat je dan natuurlijk de schatten pakt die dichtbij elkaar liggen. Maar wat nou als we die selectie niet laten afhangen van hun afstand tot elkaar, maar van de bereikbaarheid met de tram? Dan krijg je toch al snel een heel andere ontdekkingstocht. En je zit droog en warm, toch ook wel prettig! ‘Trammend Den Haag door’ is afgetrapt door Anouk met lijn 1. Ik deel graag lijn 16 met jou, de tram die ik met regelmaat voorbij hoor, zie en voel gaan – omdat ik er vlakbij woon. 

Instappen maar…

Tram 16 begint in Wateringen en gaat via de Leyweg, Station Moerwijk, Station Hollands Spoor en Centraal Station naar het Statenkwartier. We nemen deze tram dan ook vanaf het centrum richting het Statenkwartier.

We kunnen de dag natuurlijk beginnen zonder een goede bodem, dus wij stellen voor dat we eerst een lekker broodje scoren. Het kan natuurlijk niet anders, dan dat je dit bij Lekker Brood op de Herengracht doet. Diverse zelf gebakken en zelfgemaakte broodjes, worden daar met liefde voor jou klaar gemaakt.

Als je vanuit Lekker Brood rechts afslaat (de bocht door) richting het centrum, loop je al snel langs onze schat Filya Indoor Garden. De naam zegt het al, het is een ware jungle daarbinnen. In deze fijne plantenwinkel vind je betaalbare planten, potten en leuke accessoires. Als je een stukje doorloopt, kom je bij tramhalte Kalvermarkt-Stadhuis en neem je de tram richting het Statenkwartier. Kijk en geniet van wat je voorbij ziet komen. Het Lange Voorhout, de Hofvijver, het Binnenhof. Stuk voor stuk pareltjes in Den Haag.

De volgende halte

Ik ga nu iets heel sufs zeggen, maar zelfs nu ik al 10 jaar in Den Haag woon, kan ik onder de indruk zijn. Dat wij gewoon zo dicht bij het politieke hart van Nederland wonen (ik heb verder weinig met de politiek, maar toch 😉). Dat wij langs het werkpaleis van de Koning kunnen wandelen. Dat is toch bijzonder? Zeker als je dan in de tram zit die langs het Binnenhof en de Hofvijver rijdt, dan voel ik altijd een geluksmomentje. Ook gewoon omdat het Binnenhof er indrukwekkend uitziet. Stap dan ook gerust even uit bij halte Buitenhof als je de tijd hebt, om hier over en/of door heen te lopen. Dat dat gewoon kan, is toch tof!

Vanaf de halte Buitenhof lopen we lekker een stukje door de stad. Wanneer je richting de Papestraat loopt, kom je langs de tea sisters van Hug the Tea. Zussen Claire en Lisa maken hier de lekkerste Japanse theetjes en matcha’s voor je klaar. Wanneer je aan het einde van de Papestraat rechtsaf gaat, kom je langs Monastic Store in de Oude Molstraat. Het (verstopte) klooster waar de broeders hun welbekende Haagsche Broeder bier brouwen (zo, zeg dat eens een paar keer hardop haha). Zeker een bezoekje waard. Als je geluk hebt is het klooster zelfs open voor een bezichtiging!

Uitstapje naar het Zeeheldenkwartier

Wanneer je weer opstapt bij halte Noordwal, vertrekt de tram richting het Prins Hendrikplein. Stap de volgende halte (Elandstraat) weer uit en loop richting de Piet Heinstraat. Hier vind je BijClarence, een superfijne horecazaak (yes het mag weer!), ook wel de huiskamer van Den Haag genoemd. Terug richting het Prins Hendrikplein kun je links afslaan de Prins Hendrikstraat in. Onze schatten Achtung! Baby en Achtung! Lady zitten hier, waar je de mooiste (second hand) pareltjes scoort. Als je trek hebt gekregen van al dat wandelen en trammen, kun je bij de Sushimeisjes jouw sushi (to go) bestellen. Kun je dat lekker in de tram opeten, door naar het eindpunt.

Einde van je rit

Vanaf de Waldeck Pyrmontkade rijden we door naar het Statenkwartier, eindstation van deze tram. Deze leuk wijk heeft maar één Haagse schat, en dat is Little You. Voor de kleinste schatjes kunnen hier de leukste items gescoord worden. Verder is deze buurt gewoon erg leuk om door heen te wandelen, om te shoppen en om van te genieten.

Veel plezier tijdens deze tramrit!

Geschreven door

Daisy Mostert