Cadeaubon bestellen

Shop till you drop

Van koffiedik tot zwam in je mik

Soms heb je van die plekjes waarvan je denkt, waarom kan het niet overal op deze manier? HaagseZwam is zo'n plek. Maak kennis met onze nieuwste Haagse schat!

woensdag 17 maart 2021

Soms heb je van die plekjes waarvan je denkt, waarom kan het niet overal op deze manier? Een plek waar duurzaamheid de norm is. Geen verspilling, geen afval, een werkplek waar iedereen welkom is en een (h)eerlijk product. We hebben het over onze spiksplinternieuwe Haagse schat; HaagseZwam! Daar waar koffiedik wordt omgetoverd tot oesterzwammen, maar ook tot zwambier en zwampenade. Dit klinkt toch te gek! Lees snel verder en kom er achter wat deze Haagse schat allemaal voor moois creëert. 

6 miljoen kilo koffie..

Ja, je leest het goed. 6 miljoen kilo koffie, dat is wat er jaarlijks in Den Haag aan koffie gedronken wordt! Om je daar even een beeld van te geven, dat is 6 x de Arena helemaal vol! Het koffiedik wat overblijft van al deze kopjes koffie wordt vaak gewoon weggegooid. Zonde, want je kan er zoveel moois mee. Daar weet Annelies, de oprichtster van HaagseZwam, inmiddels alles over. Annelies begon ooit in haar eentje. Drie keer in de week zat zij ‘s ochtends vroeg op haar fiets, volgeladen met verschillende tassen en grote bakken om het koffiedik op te halen bij verschillende koffiezaakjes. Bij thuiskomt eerst even een stevige lunch na deze inspanning en daarna het koffiedik verwerken. Zo’n zes weken later is het koffiedik omgetoverd tot volgroeide, heerlijke oesterzwammen.

Een echte kwekerij in The New Farm

Inmiddels hoeft Annelies dit niet meer in haar eentje te doen en bestaat het team van HaagseZwam uit 18 medewerkers. HaagseZwam is uitgegroeid tot een echte kwekerij en het proces is verplaatst naar de 4e verdieping van The New Farm. Met de elektrische fietsen wordt het opgehaald  bij 8 verschillende zaken in Den Haag en hier naar toegebracht. Het koffiedik wordt vervolgens in zakken gedaan en daar worden gaatjes ingeprikt, zodat de zwammen kunnen groeien. Deze zakken worden eerst opgehangen in de donkere ruimte, hier hangen ze zo’n 4 tot 6 weken. Ik mocht een kijkje nemen in deze ruimte en het ruikt hier heerlijk naar koffie. Hierna worden de zakken verplaatst naar de lichte ruimte. Hier hangen ze nog een weekje, de oesterzwammen groeien dan al aardig buiten de zak. Na deze week worden de zwammetjes geplukt en zijn ze klaar om opgegeten te worden! Ik mocht wat oesterzwammen meenemen om te proeven en ze zijn zo ontzettend lekker! En het fijne is: jullie kunnen ze zelf ook proeven, want ze zijn gewoon te bestellen via de webshop.

Het cirkeltje rond

De zak kan na deze eerste pluk nog zo’n twee keer gebruikt worden. Daarna wordt de zak weggegooid, maar de inhoud zeker niet! Deze wordt gebruikt als compost en wordt dus weer opnieuw gebruikt, maar dit keer als voeding voor de plantjes. Wat een prachtig duurzaam proces!

Je eigen zwammetjes

Ben je nu helemaal enthousiast geworden en drink je thuis koffie, dan wordt het tijd om je eigen growkitje te bestellen. Met deze growkit kan jij je eigen oesterzwammen kweken en zet ook jij jezelf in voor minder afval. Ook wij hebben de growkit voor thuis en zullen jullie af en toe op de hoogte brengen van onze kweek. Dit mogen jullie natuurlijk ook doen, wij zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie kweektalent!

Weet je nu al van jezelf dat je geen kweektalent bent of drink jij geen koffie, dan kan je natuurlijk ook gewoon de producten van HaagseZwam via de webshop bestellen. Want deze oesterzwammen wil je echt niet missen!

Geschreven door

Renee Dekkers