Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

Vier de koning vanuit je woning

Ook dit jaar ziet Koningsdag er helaas iets anders uit dan we gewend zijn. Lees in deze blog hoe je er ondanks dat toch een feestelijke dag van kunt maken!

donderdag 22 april 2021

Vrolijk heen en weer hobbelen tussen de Grote Markt en de kermis op het Malieveld, en de dag erna (mét kater) over de vrijmarkt wandelen. Spulletjes kopen waarvan je niet wist dat je ze nodig had, en stuntelen met een oranje tompouce (want: hoe eet een mens dit normaal?!) Koningsdag in mijn herinnering ziet er een tikkeltje anders uit dan we in 2021 gaan meemaken. Hoewel dit natuurlijk jammer is (behalve die kater dan, die kan ik wel missen) ga ik verder geen woorden vuil maken aan het c-woord en houden we het positief vandaag. Wat kan je allemaal doen om er een feestelijke Koningsdag van te maken dit jaar?

Vier de koning gewoon vanuit je woning! Haal de feeststemming in huis met een taart van Juni, die kun je zelfs online bestellen! Verstopt in het centrum, op de Riviervismarkt, vind je deze stadstuin waar je onder andere de lekkerste, huisgemaakte taarten kunt halen. En ook bij onze Haagse schatten Victor Driessen en Lekker Brood kun je natuurlijk iets lekkers scoren om deze feestelijke dag te vieren.

Wegspoelen met een typisch Haags drankje? Dat kan!

In de oude Molstraat, één van de oudste straatjes van Den Haag, hebben ze een eigen borrel ontwikkeld; ‘het Molletje’. De ondernemers uit de straat hebben de koppen bij elkaar gestoken en in samenwerking met distilleerderij van Kleef, deze jonge jenever ontwikkeld. Deze is te koop bij bijna alle horecazaken in de Oude Molstraat, om mee te nemen voor thuis. Proost!

Wordt dit verhaal je iets te sterk? In diezelfde oude Molstraat kun je ook bij de Broeders van Sint Jan een bijzonder lekker, en huisgebrouwen biertje meenemen om het thuis tot een Koningsdagwaardig feestje te maken, en te proosten op onze koning.

En wat ga je dan doen als je al deze Haagse boodschappen in huis hebt?

Nou, gewoon wat je altijd op Koningsdag doet! Pluk wat oude troepjes van zolder waarvan je niet meer wist dat je het had en creëer je eigen vrijmarkt. Ga zaklopen, spijkerpoepen of blokfluit spelen in je eigen voortuin om je buren te amuseren. En voor wie er vanaf nu tot aan Koningsdag niet zoveel te doen heeft, je kunt hier vast de 15(!!!) coupletten van het Wilhelmus uit je hoofd leren.

Laten we er een vrolijke dag van maken, en voor we het weten staan we op Koningsdag 2022 weer te zaklopen op de vrijmarkt!

Veel plezier!

Enne voor wie er nu nog steeds zijn hoofd zit te breken over de vraag hoe je nou precies die oranje tompouce moet eten, is hier dé techniek om het een beetje beschaafd te houden:

Stap 1: Haal het oranje bovenste dakje van de tompouce af, en leg deze met de oranje kant boven neer.

Stap 2: Zet de rest van de tompouce hier bovenop, waardoor het dakje een bodempje geworden is en de bovenkant van je tompouce nu bestaat uit het banketbakkersroom.

Stap 3: Eet nu zonder troep & gênante taferelen je tompouce met een vorkje, dat gaat nu heel makkelijk.

(De schrijfster geeft geen garanties over het succes van deze techniek)

Geschreven door

Lotte