Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

What’s in a name?

Midden in Moerwijk vind je Made in Moerwijk, een maatschappelijk initiatief dat onder andere zorgt voor opleiding, werk en sociale verbondenheid.

dinsdag 23 februari 2021

Om de titel van deze blog te noemen naar onze nieuwste Haagse schat vond ik wat saai. Toch is het juist die naam die precies zegt wat het is. Maak kennis met Made in Moerwijk. Een mega mooi maatschappelijk initiatief om wijkbewoners op zowel sociaal als economisch vlak een positieve prikkel te geven. Made in Moerwijk is een verzameling van activiteiten die allemaal als doel hebben iets bij te dragen aan werkgelegenheid, welzijn, gezondheid en het gevoel van sociale verbondenheid. En daarom verdienen zij simpelweg de titel ‘Haagse schat’! 

Een brutaal mens…

Een poosje terug kregen wij een enthousiaste mail van één van de initiatiefnemers van Made in Moerwijk. Een kant en klare website tekst en beeldmateriaal, want hé een brutaal mens heeft de halve wereld, zo schreef Donne ons. Je snapt: onze interesse was gewekt. Omdat wij nu eenmaal áltijd op zoek zijn naar bijzondere initiatieven en ondernemingen. Plekken en zaken waarover we jullie kunnen vertellen en die het verdienen om ontdekt te worden. Made in Moerwijk bleek, na onze kennismaking die volgde op de mailwisseling, zo’n plek.

Naaien, timmeren en beautybehandelingen

Je vindt Made in Moerwijk in Den Haag Zuid-West aan het Westhovenplein. Een wijk die kampt met vele problemen en dat is precies waar Made in Moerwijk op een heel positieve en constructieve manier op inspeelt. Ze bieden activiteiten aan die er op gericht zijn om mensen via werk en opleiding (en vaak een combi van beiden) weer perspectief te bieden. In het pand vind je onder andere een naaistudio, een houtwerkplaats en een beautysalon. De deelnemers die daar aan het werk, of in opleiding zijn, hebben vaak een lastige periode achter de rug en soms moeite om op het juiste pad te blijven. Made in Moerwijk helpt ze daarbij en biedt ze de handvatten die ze soms zelf even niet zien. En dat vinden wij mooi!

Meer moois

Maar er is meer moois. Al die activiteiten leiden namelijk tot mooie producten en creaties. Terwijl er in de houtwerkplaats druk getimmerd wordt aan de nieuwe (van gebruikt hout) meubels voor een strandtent, wordt er in het naaiatelier kleding vermaakt van buurtgenoten. Diezelfde buurtgenoten kunnen bij het afhalen van de kleding direct even snuffelen in het rek vol tweedehandskleding met heel kleine prijsjes. Alles om de Moerwijker een beetje op weg te helpen èn producten een tweede leven te geven.

Terecht een Haagse schat dus, Donne heeft er kijk op.

Geschreven door

Marlies van der Kolk