Soms brengt de ene Haagse schat je op het spoor van een andere. Zo ging het ook met Het Nutshuis. Het grote mooie monumentale pand waar ik al honderden keren voorbij fietste en langs wandelde. Tot die ene dag dat ik eindelijk eens naar binnen stapte voor een afspraak in het Juni Café in het Nutshuis. Wat een aangename verrassing was dat! Ook altijd al nieuwsgierig geweest naar wat zich achter die grote deuren schuil houdt? Lees in onze nieuwste blog de 4 redenen waarom een bezoekje aan Het Nutshuis echt meer dan de moeite waard is!

#1 Het gave pand
Zodra je het pand binnenstapt loop je een enorme bankhal uit 1921 in. Het monumentale pand was vroeger namelijk de Nutsspaarbank. Inmiddels is het pand gerestaureerd en omgetoverd tot cultureel podium met kunst en cultuur vanuit een maatschappelijk perspectief. Onder in het pand zaten de kluizen, waarvan de grote indrukwekkende kluis nu nog te bewonderen is. Sterker nog: de zaal is omgetoverd tot een bioscoopruimte.
Leuk weetje: Om de kelder te kunnen verbouwen moesten alle safeloketten door de huurders worden leeggehaald, dit waren er maar liefst tienduizend. De Nutsspaarbank was de Haagse bank met de meeste publiekskluisjes.

#2 De verrassende programmering
Het Nutshuis heeft een enorm uiteenlopende programmering, waarbij ze het publiek altijd weer weten te verrassen. Toen ik de eerste keer binnenstapte liep ik gelijk met mijn neus tegen een super gave expositie van de Haagse icoon Eithel aan. Helaas is deze expositie nu niet meer te zien in Het Nutshuis, maar om toch een beetje een indruk te krijgen, bekijk dan dit korte filmpje van Den Haag FM.

Een kleine greep uit het programma van deze maand? Bekijk de documentaire Banking on Bitcoin tijdens TransitieCinema op 2 maart. Deze informatieve avond start met een lekker diner van Juni Café in het Nutshuis en na de film ga je in gesprek met het expert panel om al je vragen over Bitcoin te bespreken. Andere aanrader is de expositie Bij ons thuis, met indrukwekkende foto’s en verhalen van migrantouderen die aan de hand van foto’s van vroeger geïnterviewd en gefotografeerd werden. Of laat op 17 maart een gratis een professioneel familieportret maken (minimaal drie generaties) door de fotografen van de expositie Bij ons thuis!

De maand wordt altijd afgesloten met Kamera Kultura. Laat je op deze speciale ochtenden voeden door actuele thema´s rond kunst, wetenschap, politiek en maatschappij, pakkende muziekoptredens, een vers en verrassend brunchbuffet van Juni Café en een altijd betrokken en scherpe interviewer.

#3 De verborgen stadstuin
Bij Het Nutshuis hoort een van mijn favoriete onontdekte parels: de Nutstuin. De tuin zit een beetje verstopt, maar zodra je deze hebt gevonden waan je jezelf in een rustgevende groene oase midden in het centrum van Den Haag. Een heerlijke plek waar ze ook nog eens regelmatig toffe evenementjes organiseren. In de zomermaanden bijvoorbeeld wordt de Nutstuin omgetoverd tot zomerbios. Een schitterend decor, de mooiste muziekfilms en de lekkerste happen van Juni Lekkernijen.

#4 De heerlijke luchplek
En over die lekkernijen gesproken. Dat brengt bij mij bij de last maar zeker niet de least reden om een bezoekje aan Het Nutshuis te brengen. Want wat is er fijner dan een bezoekje aan deze culturele hotspot te combineren met een overheerlijke lunch. Een uitgebreid buffet met sandwiches, kleurrijke salades en veel verse groentes. Je bordje schep je vol met precies dat wat jij lekker vindt en het gewicht van je bord bepaalt bij de kassa de (zeer schappelijke) prijs. Hoe leuk is dat!

Hopelijk heb ik jou enthousiast genoeg gemaakt om je over die drempel heen te helpen en deze nieuwste Haagse schat een bezoekje te brengen. Je bent binnen de openingstijden altijd welkom om even (gratis) naar binnen te stappen. Laat je ons weten wat jij ervan vond? Deel je ervaringen via #haagseschatten op instagram of laat een berichtje achter op onze Facebookpagina of website.

De Haagse schatten cadeaubon kan je voor alle programma’s in Het Nutshuis én bij Juni Café inleveren.

Het Nutshuis

Riviervismarkt 5
2513 AM Den Haag
Website