Iedere oplettende inwoner van Den Haag, weet gelijk wat ik bedoel als ik het over gouden fietsen heb. Onze Haagse schat Cycle and the City is namelijk al bijna niet meer weg te denken uit het Haagse straatbeeld. Je ziet ze overal; bij het Vredespaleis, bij Haagse Harry, op het Noordeinde. Je kunt gewoon niet om deze toppers heen!

Een paar jaar geleden wilde Sylvester op een originele manier zijn vrienden bedanken, voor de hulp die ze hem geboden hadden tijdens zijn verbouwing. De Westlandse vrienden van Sylvester hadden niet zo veel met Den Haag en hij wilde ze juist laten zien hoe prachtig onze stad is, in de hoop dat ze vaker langs zouden komen. Hij besloot een fietstocht voor hen te organiseren langs de pareltjes van Den Haag. Dat dit het begin van een nieuwe carrière zou zijn, had hij toen niet kunnen bedenken!

Nadat zijn Westlandse vrienden de fietstour hadden gedaan, waren zij zo enthousiast dat ze erover begonnen te praten. Zo is het balletje gaan rollen en kreeg Sylvester verschillende aanvragen binnen. Hij besloot zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en kocht tien fietsen die hij goud liet spuiten. Waarom goud, zul je denken? Naast het feit dat ze lekker opvallen, is het een knipoog naar de Haagse Gouden Koets en een typische Westlandse uitdrukking. Nu, drie jaar later, is hij samen met compagnon Ray trotse eigenaar van maar liefst tachtig (!) gouden fietsen. En dat vindt hij, op z’n Westlands gezegd dus; “Helemaal Goud!”.

De fietstour van Cycle and the City laat je meerdere verborgen pareltjes zien in het centrum van Den Haag. Sylvester (of één van de andere guides) vertelt je vol passie over Den Haag, over de geschiedenis en laat hij plekjes zien, waarvan je het bestaan nog niet wist. Ik zal niet te veel verklappen, maar zo fiets je langs het Spaanse Hof, langs een verstopt hofje en bezoek je de kapel in de Oude Molstraat. Voordat ik deze fietstour had gedaan, wist ik niet eens dat dit bestond! De kloosterwinkel Monastic Store daarentegen, is ook een Haagse schat, dus stiekem kennen jullie deze kapel misschien wel al?!

Tijdens deze bijzondere fietstocht door Den Haag mag de horeca natuurlijk niet overgeslagen worden. Onderweg stop je meerdere malen om lokale lekkernijen en drankjes te proeven. Tijdens de proeverijtjes komen er nog meer verhalen en Haagse anekdotes op tafel. Sylvester weet ze allemaal met een grote glimlach en een mooi Haags accent te vertellen!

De dag komt ten einde en wat was het fijn. Ik ben zo verrast door deze fietstocht! Van te voren heb ik even gekeken hoe lang de tour zou zijn. Vier-en-een-half-uur! Dat klinkt best lang. Maar de tijd vloog voorbij en ik wist ook niet dat we onderweg zo vaak zouden stoppen voor een hapje en een drankje! Ik vond het echt een unieke tour en een leuke manier om weer eens met een andere blik naar Den Haag te kijken.

Sylvester, een Hagenaar/Hagenees (zelf zegt hij er precies tussenin te zitten!) is zo enthousiast en boordevol passie over zijn stad, dat ik elk verhaal weer aan zijn lippen hing! Wat ik ook zo leuk vond om te horen: zodra hij aan komt fietsen en hij de Grote Kerk ziet, krijgt hij nog steeds na al die jaren een magisch gevoel. Hij is zo trots op zijn stad en op Cycle and the City!

Wil je een keer je ouders/vriendengroep/familie/collega’s kennis laten maken met jouw Den Haag? Dan kan ik je deze tour zeker aanraden! 4,5 uur boordevol leuke informatie, bijzondere plekjes en leuke horeca!