Pas een paar maanden open, maar hard op weg om een begrip in Den Haag te worden: restaurant Etxea in de Hooistraat. Een mooi terras aan de Hooikade, ware kunstwerkjes op je bord, een gastvrij onthaal, passievolle mensen. Maak kennis met deze nieuwe culinaire Haagse schat. 

Laat ik beginnen bij de zomer van 2015, het moment waarop de huidige eigenaren van Etxea, Sergio en Sophie, een avondje dineren bij het toen nog gevestigde restaurant Les Ombrelles. Onder de indruk van de locatie en vanwege hun een enorme passie voor lekker eten besloten zij het pand dat toentertijd te koop stond over te nemen. Een gedurfde stap, die extreem goed uitpakte weten we nu.

Hun ambitie? Het neerzetten van een moderne keuken, met invloeden uit Baskenland. Daar waar Sergio opgroeide. En die invloed zit ‘m vooral in de producten die gebruikt worden in de keuken en de bereiding daarvan. Geen tapas, of pinchos- achtige gerechten bij Etxea, maar kleine kunstwerkjes op je bord. Opvallende kleuren, bijzondere smaakcombinaties, een creatieve keukenbrigade.

En in die keuken is het Marc die de scepter zwaait. Hij krijgt als chef de volledige vrijheid van de eigenaren. Experimenteert met gerechten en producten en is samen met zijn team verantwoordelijk voor al het moois en heerlijks wat er op jouw bordje verschijnt. De enthousiaste Rowanne is met haar team van drie het gezicht naar buiten toe. De vriendelijke, toegankelijke dame die de naam Etxea (Google translate leerde mij namelijk: thuis) eer aan doet. En da’s fijn, want bij Etxea plof je niet zo snel neer voor een snelle lunch, of kort dinertje. Nee, zie het als een volledig avondje uit. Urenlang tafelen, proeven en genieten van de mooiste gerechten en bijpassende wijnen, en voor je het weet ben je 5 uur verder.

De meeste gasten kiezen voor het 4-, 5-, of 6- gangen verrassingsmenu, of doen een uitgebreide wandeling door de kaart met de proeverij van de chef met maar liefst 7 gerechten. Natuurlijk kun je er ook gewoon terecht voor een voor- en hoofdgerecht, maar ga je naar dit restaurant, ga dan ook goed zou ik bijna willen zeggen. Gun jezelf die bijzondere avond, kleed je mooi aan en laat je onderdompelen in die heerlijke gastvrije sfeer.

Nu we Etxea mogen toevoegen als officiële Haagse schat snappen jullie natuurlijk wel dat ik er met enige regelmaat mijn gezicht moeten laten zien om te horen hoe alles gaat. En als dat dan ‘geheel toevallig’ rond etenstijd is, ben ik de beroerdste niet en eet ik met liefde een vorkje mee 😉

Oh en voor ik het vergeet: vanaf oktober is er 1 keer per maand een speciale thema lunch. Lekker eten, een goed glas wijn. Natuurlijk houden wij je via onze Friyay’s op de hoogte van de data! Maar noteer de eerste alvast in je agenda: 7 oktober is de primeur!

Wij zijn ontzettend blij en trots dat we ook Etxea mogen toevoegen als officiële Haagse schat! Heb jij een Haagse schatten cadeaubon? Dan lever je ‘m vanaf nu ook in bij deze culinaire Haagse hotspot! Ga ‘m ontdekken.

Etxea

Hooistraat 4A
2514 BM Den Haag
Website