Ik realiseer me bij de start van deze blog dat ik zó enthousiast ben over onze nieuwste Haagse schatten aanwinst, dat ik me bij voorbaat alvast excuseer voor de superlatieven die ik ga gebruiken. Want lieve mensen, we hebben er dus weer een pareltje bij! Een conceptstore en koffiezaakje in één, in een vet pand in het centrum. Zit je klaar voor een blind date met Filya en FaFo?

Als je het pand aan de Fluwelen Burgwal binnenstapt, kun je je niet meer voorstellen dat hier tot een paar maanden terug nog een Chinese massagesalon was gevestigd. Knalroze en fel groen waren destijds de favoriete kleuren, terwijl de winkel nu juist een heerlijke rust uitstraalt in alle hectiek van de stad. Een groter contrast lijkt haast niet mogelijk. De dames van Filya moesten er dan ook flink aan geloven: twee maanden slopen, klussen en alles vanaf meet af aan weer opbouwen. En terwijl beiden dol zijn op mooie kleding en al langere tijd een online shop hadden, liepen ze geheel vrijwillig week na week in hun kluskloffie om hun droompand te realiseren.

En hoe ze dat pand vonden vind ik een mooi verhaal. De enthousiaste en ambitieuze dames achter Filya, Nyna en Daniela, wonen beiden namelijk vlak achter het pand boven elkaar. Vanuit hun huisjes kon je precies het glazen dak zien van het pand waar zij nu zitten. Wat zou daar zitten? Hun droom om van een online store naar een fysieke winkel te gaan, raakte in een stroomverstelling toen bleek dat het pand met de glazen koepel te huur stond. Toeval? Ik weet het niet. Maar sowieso een mooie samenloop van omstandigheden. Toen ze na al het klussen en harde werken hun pand hadden omgetoverd tot wat het nu is, liepen ze oud-collega Nick tegen het lijf in de plaatselijke supermarkt. Samen met Denise eigenaar van de blog ’88 Food. Hun droom? Het starten van een eigen koffiebar. En zo geschiedde: de samenwerking werd achter de winkelwagentjes al bijna beklonken!

Filya Conceptstore en FaFo, dat trouwens staat voor Favourite Food, samen in 1 pand. Wat een fantastische combinatie! De mooiste (vaak handgemaakte) kleding van opkomende designers, toffe accessoires en gave vintage items van Filya èn de heerlijkste bakkies, eigen theetjes, lekkere taartjes en kleine lunchgerechten van FaFo. Vier enthousiaste, jonge ondernemers, onder één dak. Echt, wat een aanwinst voor Den Haag. En had ik eigenlijk al genoemd dat de kleding van Filya ook nog eens heel goed betaalbaar is, ze van ieder item slechts een aantal stuks hebben en ze de enige winkel in Nederland zijn die deze merkjes aanbieden? Bij deze! Ook FaFo pioneert lekker mee trouwens. De meeste producten die zij verkopen en gebruiken zijn in het Haagse elders nog niet te vinden.

Ga dus vooral shoppen, inspiratie opdoen, ontspannen in de tuinkamer achterin het pand en genieten van goede bakkies. En heb je morgen nog geen plannen? Dan viert FaFo een klein verjaardagsfeestje voor Denise. Loop tussen 10 en 21 uur (koopavond voor je last minute kerstinkopen!) binnen en smul van een lekker taartje. Wij zijn dolblij dat we Filya & FaFo toe mogen voegen aan onze Haagse schatten. En heb je een Haagse schatten cadeaubon? Dan kun je die vanaf vandaag uiteraard ook hier inwisselen!