Aangezien de pepernoten tegenwoordig al sinds augustus in de schappen liggen, zal het niemand zijn ontgaan dat Sinterklaas weer bijna in het land is. Elk jaar is het weer spannend of de Sint en zijn pieten heelhuids aankomen in Scheveningen, maar ik heb er ook dit jaar weer alle vertrouwen in. Natuurlijk staat de intocht dit weekend voor velen centraal, maar dat neemt niet weg dat er verder niets leuks te doen is! In deze #haagseschatten Friyay lees je waar je de komende dagen nog meer kunt vertoeven.

Natuurlijk is Sinterklaas één en al cultuur maar als je toch even iets anders wilt, is het Atrium een ware aanrader. Weinig mensen weten namelijk dat Indiase soldaten een belangrijke rol hebben gespeeld in de Eerste Wereldoorlog. Vrijdag is de laatste dag dat je de Foto-expositie bijdrage van India aan de Eerste Wereldoorlog kunt bezoeken en dat is het zeker waard. Als je dan nog niet genoeg cultuur verzadigd bent, ga je door naar het Nationaal Archief. Tijdens de Avondopenstelling: Aan Tafel! worden je smaakpapillen op de proef gesteld en leer je alles over (het gebruik van de) specerijen die door de VOC naar Nederland kwamen. Niet geheel onbelangrijk: 24-kitchen chef Danny Jansen zal een op VOC geïnspireerde maaltijd koken! Let op, je moet je wel even aanmelden voor dit event!

Als je vervolgens nog trek hebt in een borrel, heb ik goed nieuws. Dit hele weekend vindt namelijk het International Whisky Festival Den Haag plaats en het belooft veel goeds! Vanaf vrijdag tot en zondag waan je je in de wondere wereld van whisky en kan je meedoen aan workshops, proeverijen en nog veel meer. Ook leuk: dit jaar zal er voor het eerst – door een vrouw – een ‘women only masterclass’ worden gegeven!

Dan is zaterdag natuurlijk de grote dag. Jong en oud wachten met smart op de komst van de goedheiligman. Ik heb stiekem al gezien dat het weer nogal guur zal worden dus haal je poncho maar vast tevoorschijn! Na alle gezelligheid van de intocht kan je natuurlijk weer naar huis om op te warmen, maar onze Haagse schatten staan ook allemaal voor jullie klaar met een lekkere warme kop choco. Ga bijvoorbeeld naar Eef voor heerlijk stuk versgebakken cake en een spelletje! Of ga, als je besluit na de intocht in Scheveningen nog even een strandwandeling te maken, lekker opwarmen bij Aloha Surf! Wil jij de Sint gekte aan je voorbij laten gaan? Dan is foodfestival ‘What the Fork!?!‘ misschien meer jouw ding. Wat wie had eigenlijk bedacht dat foodtrucks festivals er alleen in de zomer moeten zijn? En ander goed alternatief zijn de Overstock dagen in het gezellige Hofkwartier. Daar halen alle ondernemers hun magazijnen en kelders weer ondersteboven voor deze jaarlijkse happening. Restanten uit oude collecties, decoratiematerialen, vergeten partijen en andere verrassende producten gaan voor vriendelijke prijsjes van de hand. Dit is dus hét moment om unieke koopjes te scoren! Maar dat is nog niet alles. Op verschillende plekken worden workshops en proeverijen georganiseerd en de horeca serveren speciale overstockmenu’s. Mis het dus niet!

Zin in een bijzondere zaterdagavond? Schrijf je dan – samen met je clan – in voor de Highland Games Cremers 2017 – deel 2. Valsspelen mag, de scheidsrechter omkopen (met alcohol) wordt aangemoedigd en als je het spel te serieus neemt, word je gediskwalificeerd. Klinkt als een topavond toch?

Eenmaal bijgekomen van de Sinterklaasgekte (of de wedstrijdjes taphangen) is zondag een dag om te chillen. Bij Haagse schat Ock is er weer Live op Zondag met The Jazz Pack. Als je geen zin hebt om te koken sluit je lekker aan voor de daghap! Verder is zondag ook een uitstekende dag om de stad in te gaan. Heb je de nieuwe Bijenkorf etalages al gespot? Of misschien moeten er vast wat schoencadeautjes worden ingeslagen? Over cadeautjes gesproken: wist je dat de Haagse schatten cadeaubon al vanaf €10 te bestellen is? Sinterklaasje bonne bonne bonne…

Fijn weekend!