De regen die zich de afgelopen periode heeft opgehoopt terwijl de zon zich nog rijkelijk liet zien kwam afgelopen week met bakken, regelrecht naar beneden. Ik, als optimist, zie daar het voordeel van in. Je kunt zonder blikken of blozen gewoon weer heerlijk knullig onder je fleece deken wegdutten op de bank. Het aanbod van bockbier verdubbelt zich in een rap tempo in alle kroegen van heel Nederland. Chocomel, wat overigens echt een killing is voor je net goedgevormde slanke zomerlijf, bestel je aan de lopende band na elke herfstwandeling. En omdat je jezelf na dat gewandel in die kou wilt belonen, bestel je dus ook die portie slagroom. Eerst roeren of gelijk eten? Jaarlijks dilemma. Naast genieten van warme drankjes, het dragen van je nieuwe winterjas, shoppen tot het borreltijd is, kun je dit weekend veel cultureel genieten. Een paar fijne #haagseschatten weekendtips voor jou op een rij.

VRIJDAG

Yes, het is weer zover! Vrijdagavond vindt het Internationale Crossing Border festival plaats in hartje centrum, op de grote markt in Den Haag. Dit is maximaal cultuur snuiven op vrijdagavond: onbeperkt literatuur, muziek, film en beeldende kunst voor de liefhebber.

Iets van een heel ander caliber, wel passend in het cultuurthema, en gouden tip als je het mij vraagt is Club Lourdes aan Zee. Een sprankelende ode aan het authentieke variététheater met muziek, comedy en – hoe kan het ook anders – variété. De hele maand november nemen het Zuiderstrandtheater en Feest aan Zee de intieme Lourdeskerk over met een unieke reeks voorstellingen. Dit weekend staat Circus in de Branding op het programma, met onder andere Pepijn Gunneweg en De Dutch Don’t Dance Division. Net zo enthousiast als ik? Scoor dan snel een kaartje op de website van het Zuiderstrandtheater.

ZATERDAG

Van cultuur snuiven krijgt men trek toch? Ik wel in ieder geval. Maar in het weekend noem ik dat ‘lekkere trek’ en godzijdank is het weer tijd voor onze favoriete Franse markt op Het Plein: Le Marie Marché. Dat is maximaal genieten en je kunt helemaal los met vanalles proeven: crêpes en confit de canard bijvoorbeeld. Klein feestje wel toch? Stop je geshopte Franse lekkernijen, onder het genot van wat meeslepende chansons, in een mooie ecologische-jute Le Marie Marché tas en je dag kan niet meer stuk.

In het weekend lekker shoppen en het liefst met korting als het kan? Bij Pepita d’Oro op de Thomsonlaan is er vrijdag en zaterdag 30% Big Sample Sale op heel veel mooie sieraden. Met al die feestdagen voor de deur komt dat helemaal niet slecht uit toch?

Natuurlijk ook nog een beetje cultuur op deze zaterdag: Gallery Blonde opent vandaag officieel de deuren van de expositieruimte bij onze kapper Haagsche Kopjes. Nick van Leent, initiatiefnemer, wil daar om de zes weken feestelijk een nieuwe expositie openen. Hoe leuk is dat! Ben je nieuwsgierig? Kom zaterdag tussen 17:00 en 21:00 uur een borreltje drinken om dit te vieren en check de eerste expositie.

ZONDAG 

Omdat de kou je eigenlijk indirect uitnodigt om je huis aan kant te maken en je kledingkast weer klaar is voor een frisse herfst-opruim-storm, wil je deze uiteraard graag weer opvullen met wat nieuws. Mocht je fan zijn van vintage, waar mijns inziens iedereen stiekem wel een beetje liefde voor ontwikkeld heeft, dan kun je zondag je geluk niet op bij de Vintage Markt 070 in de mooie Barthkapel op de Brouwersgracht. Dé plek om je kledingkast aan te vullen of een uniek vintage/tweedehands item voor je interieur te vinden. Toegang is gratis en je kunt er tussen 12:00 en 18:00 uur helemaal los. Zelf vintage in de aanbieding? Kijk bij het event op de facebookpagina voor meer info.

Na flink genieten en struinen in deze herfstkou, is er toch niets beters dan die warme choco met die onweerstaanbare slagroomlaag bestellen? Drink ‘m bij onze Haagse schat Kasserie Ock na een heerlijke herfstwandeling door Landgoed Ockenburgh. Op zondagmiddag is er tussen 16:00 – 18:00 uur ook live muziek met een daghap. Lekker relaxed genieten zonder zelf te koken, daar zeg je toch geen nee tegen?

Dan nog een laatste bonustip: Ken je de minireisgidsen van ‘time to momo’ al? Afgelopen week is een eerste exemplaar van de stadsgids Den Haag, met daarin een leuke wandelroute door de Denneweg, Noordeinde, Hoogstraat & Hofkwartier, overhandigd aan Pauline Krikke. Nieuwsgierig welke plekjes erin staan? Haal de gids deze maand gratis bij een van de 800 winkels en boekhandels in de regio Den Haag.

Heel fijn weekend!