Afgelopen week merkte ik de eerste ijzige kou in de lucht. Heerlijk tijdens een herfstig wandelingetje, maar zelfs met een dekentje zit uren terrassen er niet meer in. Dat is overigens helemaal niet erg want we kunnen ons ook prima binnen vermaken toch? Bovendien bruist Den Haag dit weekend weer intens op cultureel gebied. Cultuursnuivers & creabea’s: eat your heart out en ontdek in deze Friyay de leukste #haagseschatten weekendtips!

Gisteren was de aftrap van het Crossing Border Festival. Dit internationale en interdisciplinaire literatuur- en muziekfestival vindt dit jaar voor de 25e keer plaats en belooft een culturele ontdekkingsreis te worden. Het festival loopt van donderdag tot en met zaterdag en tickets koop je via de site! Ben je meer in de stemming voor wat lokalers? Ga dan naar het HUBS immerse festival. Theater De Nieuwe Regentes (wist je dat dit ooit een zwembad was?) laat je kennis maken met Haagse podiumdieren en kunstenaars. Je wordt in 3 uur tijd ondergedompeld in een ‘very human art experience’. Klinkt dat niet ongelofelijk spannend?

Als je groene vingers kriebelen, moet je zaterdagochtend naar de Natuurwerkdag Pluk! om de handjes eens goed te laten wapperen. Begin met een tour door de heemtuin en ga na een lekker bakkie aan de slag om woekerende Elsjes uit de Parnassiatuin te halen. Ook als je geen groene vingers hebt, haak je gewoon aan! Al is het alleen al om een kijkje te nemen of voor een heerlijk stukje taart in de lunchroom…

Schuim. Waar denk je aan? Bier? Zee? Gewoon allebei! Op zaterdag en zondag vindt de tweede editie van Schevenings Bierfestival Schuim plaats en geniet je van bier op de Pier. Live optredens laten die verse herfst- en speciaalbiertjes (van bijvoorbeeld Haagse schat EIBER) sowieso nóg lekkerder smaken!

Als je meer van de cider bent, kan je beter naar het Plein gaan. Oogjes dicht en teleporteer jezelf even naar Frankrijk want daar staat Haagse schat Le Marie Marché weer met de gelijknamige markt Le Marie Marché. Geniet van livemuziek met de nodige crêpes en macarons terwijl je kraampjes afstruint voor de mooiste brocante.

De meeste mensen kunnen – als het moet – best zelf een knoopje aanzetten. Maar heb je wel eens van mouleren gehoord? Het betekent letterlijk het ‘vormen van een kledingstuk’ direct op een paspop, zonder patroon. Bij Studio Zip in de Binckhorst begint zaterdag een Moulage cursus van 4 weken. Hoe leuk als je straks je je eigen garderobe in elkaar hebt gezet?! Bekijk vooral ook de site want ze hebben superveel andere leuke cursussen!

Kunst bij de kapper? Haagse schat Haagsche Kopjes Kappers opent zaterdag een nieuwe expositie met werken van Kitty Veelenturf. Met muziek van Scroppino & Friends word je om 17:00 uur ontvangen voor je dagelijkse dosis cultuur met een hapje en drankje.

Als dat mouleren je toch net een brug te ver is maar je wel graag de blits wil maken met een zelfgemaakt kledingstuk, verwijs ik je graag door naar Haagse schat Normal Gets You Nowhere. Samen met Lieve van Everything & More organiseert Babiche op zondag de Workshop Poofy Party Tule Rok. In 3 uur maak jij je eigen tutu waarmee jouw kerstdiner niet meer stuk kan. Wel op tijd reserveren (zie Facebook event) want er is beperkt plek!

Op zondag is iedereen (weer) even student. Huh? Ja echt. Bij Haagse schat Restaurant de Kade. En daar mag je niet over klagen want dat betekent dat je vanaf nu elke zondag voor maar €10,- een burger met frietjes én een biertje krijgt. Dat bedoel ik maar. Ietsjes verderop geniet je bij andere Haagse Schat Capriole Café tijdens de Capriole café music sunday van jazz klassiekers en laid back bekende popsongs. Is dat geen heerlijk relaxte afsluiter van dit weekend vol cultuur? Ik denk het wel.

Het moge duidelijk zijn dat je dit weekend wederom geen excuus hebt om niks te doen. Succes met kiezen en maak vooral veel fröbelfoto’s (tag #haagseschatten!) om jouw kunstwerkjes te showen!