Benieuwd welke verhalen er schuil gaan achter onze ondernemende Haagse schatten? Een aantal young professionals wordt komende periode het spreekwoordelijke hemd van het lijf gevraagd door Be Hague, het platform voor (aankomende) Haagse young professionals. Dit keer een interview met Eva Smarius van Eef.

Eva van ‘Eef’ heeft eerst van Nijmegen, Breda en Amsterdam geproefd voordat ze in onze mooie stad terecht is gekomen. ‘’Op een gegeven moment was ik wel toe aan een plekje voor mezelf. Ik was de toenemende drukte in Amsterdam een beetje beu en wilde geen hoofdprijs betalen voor te weinig ruimte, dus ik ben gaan kijken in andere steden. Omdat mijn zusje op dat moment in Scheveningen woonde, kwam ik steeds vaker in die mooie stad achter de duinen. Ik ging het strand steeds meer waarderen en kwam erachter dat er in Den Haag veel meer ruimte en rust was. Voordat ik het wist woonde ik in deze stad, waar ik nu nog steeds met veel plezier woon.’’

Hoe is Eef ontstaan? ‘’De droom om iets voor mijzelf te beginnen is er al sinds ik in de horeca werk. Door mijn functie als barista en vestigingsmanager bij De Koffiesalon in Amsterdam is mijn liefde voor koffie ontstaan. De markt in Amsterdam is behoorlijk verzadigd, dus toen lagen mijn ondernemingsplannen in de koelkast. In Den Haag voelde ik weer ruimte en kwam mijn ambitie om een eigen zaak op te zetten weer tot bloei. Je voelt hier namelijk de potentie en de mogelijkheden, terwijl de markt nog niet zo verzadigd is. Steeds meer young professionals komen hier wonen en die zorgen voor een vruchtbare ondergrond. Den Haag gaf mij weer energie en vertrouwen om iets moois voor mijzelf op te bouwen.’’

‘’Sinds oktober vorig jaar is ‘Eef’ officieel geopend in het Regentessekwartier, een buurt in ontwikkeling. Hier zijn steeds meer jonge gezinnen, hoger opgeleiden, expats en creatievelingen die de buurt komen verrijken. Mijn doelstelling is om een ontmoetingsplek voor de buurt te zijn en daarbij het lokale ondernemerschap en creativiteit te stimuleren. Kwaliteit en persoonlijke aandacht staan centraal in het bereiken van mijn doelstellingen. Mooie, eerlijke en lokale producten en goede koffie waarbij gastvrijheid van essentieel belang is.’’

‘’Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze om hier te gaan wonen. Het strand, de zee en de leuke wijken kan ik erg waarderen. Den Haag voelt soms als een dorp en dat vind ik prettig. Het geeft mij de rust en de ruimte die ik in het dagelijks leven nodig heb. Den Haag bruist steeds meer en ook bij ‘Eef’ zie ik steeds meer young (creative) professionals. Dit geeft een fijne energie. Daarbij vind ik het belangrijk om elkaar als jonge ondernemers te versterken en daar is ook zeker ruimte voor in Den Haag. Hierdoor ontstaan er weer nieuwe samenwerkingen en kunnen we elkaar blijven inspireren.”

En hoe ziet de toekomst voor ‘Eef’ eruit? ‘’Ik hoop met ‘Eef’ een succesvolle koffiezaak neer te zetten. Dat een ‘’bakkie doen bij Eef’’ een begrip zal zijn in het Regentessekwartier!’’ De toekomst van Den Haag als broedplaats voor young professionals ziet Eva ook rooskleurig in. ‘’Voor de toekomst hoop ik dat er steeds meer samenwerkingen, inspiratie en versterking ontstaat tussen de ondernemers zodat Den Haag nog meer gaat bruisen. Uiteraard vind ik het wel van belang dat er een goede balans blijft tussen jong en oud en niet alles overgenomen wordt door de “hippe jonge professionals.’’ De mix van jong, oud en multi-culti heeft juist haar charme en moeten we ook zeker behouden.”