Benieuwd welke verhalen er schuil gaan achter onze ondernemende Haagse schatten? Een aantal young professionals wordt komende periode het spreekwoordelijke hemd van het lijf gevraagd door Be Hague, het platform voor (aankomende) Haagse young professionals. Dit keer een interview met Sophie van Martes.

Sophie Don Griot van Martes is geboren en getogen in Den Haag. Ze werkte van jongs af aan in de horeca en wist op haar 14e al dat ze een eigen horecazaak wilde. “Deze droom begon toen ik bij mijn tante op bezoek was in Spanje. Daar zag ik iedereen gezellig buiten zitten met een wijntje en een overvloed aan pintxos. Vanaf dat moment ben ik naar mijn eigen horecazaak toe gaan werken. Tijdens mijn werk in de horeca leerde ik Safia kennen. Met haar heb ik uiteindelijk Martes opgericht. De toenmalige eigenaar vroeg namelijk op een gegeven moment of wij de lunchroom waar wij werkten wilden overnemen. Op mijn 24e werd zo mijn droom werkelijkheid: mijn eigen horecazaak. Dat is nu bijna 2,5 jaar geleden.”

“Bij Martes denk ik aan het verlengde van een huiskamer, waar in de ochtend buurtbewoners wakker worden. Waar iedereen – jong en oud – kan genieten van heerlijke broodjes, salades en huisgemaakte cakes en taarten. Sinds kort serveren we op donderdagavond een 2-gangen diner en dat bevalt goed. Martes is een kleinschalig bedrijf met een persoonlijke, ongedwongen sfeer.”

Waarom zou een young professional volgens Sophie naar Den Haag moeten komen? “Den Haag biedt veel kansen en mogelijkheden. Het is een stad met veel netwerkmogelijkheden. Ook zitten er veel internationale bedrijven en studies gevestigd. Den Haag is een stad waar je je ambities werkelijkheid kunt laten worden.” Volgens Sophie zit je als horecaondernemer goed in Den Haag. “Er worden regelmatig evenementen georganiseerd, waar veel bezoekers op afkomen. Deze evenementen trekken vaak ook veel mensen van buiten de stad aan.”

“Ik vind Den Haag een veelzijdige en gezellige stad om te wonen. Er is een bruisend centrum, het is dicht bij zee, maar anderzijds is het ook een rustige stad met een relaxte sfeer. Alles ligt op een steenworp afstand van elkaar en de stad heeft een persoonlijke sfeer. Dit maakt het wonen en werken in deze stad erg aantrekkelijk.”

En de toekomst voor Martes? “De toekomst voor ons bedrijf ziet er hopelijk bruisend en gezond uit. Dit jaar willen we de deuren openen voor de borrel en het diner, van woensdag t/m zondag. Hierbij willen we gebruik maken van onze heerlijke terras aan de gracht. We hebben ook echt zin in de zomer! Er is dan veel gezelligheid onder andere door allerlei activiteiten in de buurt. We willen bekend staan als het gezelligste tentje aan de gracht met een heerlijk terras.”

Martes
Hooistraat 5
2514 BM Den Haag
Website