Benieuwd welke verhalen er schuil gaan achter onze ondernemende Haagse schatten? Een aantal young professionals wordt komende periode het spreekwoordelijke hemd van het lijf gevraagd door Be Hague, het platform voor (aankomende) Haagse young professionals. Dit keer een interview met Renske Lem van sieradenmerk A Little Lem.

Renske Lem van A Little Lem kan trots zeggen dat ze geboren en getogen is in Den Haag. Het grootste gedeelte van het jaar woont en werkt ze dan ook in onze stad. De koudere maanden spendeert ze het liefst in het buitenland. Hier zoekt ze de zon en de golven op en tegelijkertijd doet ze hier nieuwe inspiratie op voor haar sieraden. Het is voor Renske de perfecte manier om te ‘overwinteren’. De passie voor edelsmeden is ontstaan door een cursus in Den Haag. Vanuit hier is ze naar de vakschool voor edelsmeden in Amsterdam gegaan. “Langzamerhand wilde steeds meer vrienden – en vrienden van vrienden – de ringetjes kopen die ik maakte. Voor ik het wist had ik een kleine werkplek in mijn huiskamer gecreëerd waar ik mijn eerste sieraden maakte.’’

“A Little Lem bestaat sinds 2014. Ik verkoop handgemaakte sieraden van zilver en goud, met echte edelstenen. De sieraden zijn allemaal door mijzelf gemaakt. Ik geloof dat edelstenen – waarvan sommigen al duizenden jaren oud zijn – bepaalde krachten en werkingen kunnen hebben. Ik vind het tof om dit aspect van edelstenen te gebruiken, maar op een luchtige ‘met twee benen op de grond’ manier.’’

Waarom zou een young professional volgens Renske naar Den Haag moeten komen? “Buiten het feit dat Den Haag aan het strand ligt, is een ander groot voordeel van de stad dat deze nog niet te groot en te druk is. Maar het is wel heel gezellig! Er is nog genoeg ruimte voor nieuwe dingen en creativiteit. Ik heb het gevoel dat er steeds meer leuke straten en wijken bijkomen die allemaal staan te springen om young professionals en nieuwe ondernemers met creatieve ideeën. Nieuwe zaakjes en ondernemers zoals ik worden naar mijn gevoel ook gesteund.”

En de toekomst voor haar bedrijfje? “Mijn uiteindelijke droom zou zijn om volledig te kunnen leven van A Little Lem. Voor nu vind ik het te gek om mijn creativiteit te uiten in de sieraden die ik maak. En om stapje voor stapje steeds professioneler te worden met mijn bedrijf. Ik hoop dat ik me kan blijven onderscheiden van andere sieradenmakers door mijn eigen stijl te blijven ontwikkelen en sieraden te maken met veel plezier.’’

De toekomst van Den Haag als het gaat om groei en young professionals ziet Renkse ook positief in. “Ik heb wel het gevoel dat Den Haag groeit. Wellicht omdat de andere grote steden alles al hebben en te duur worden. Den Haag is de perfecte plek om een bedrijfje of iets dergelijks te beginnen. De mensen zijn hier ontspannen en de stad heeft meer dan genoeg plek voor nog meer nieuwe ondernemers om van zich te laten horen.”