Het piepkleine winkeltje – Vers uit de Gers in de Kanaalweg – heeft in één klap mijn hart veroverd! Ik werd naar binnen gelokt door de gezellige paarse knoflookstrengen die aan de gevel hangen. En eenmaal binnen is het helemaal een feestje. De kasten aan de wand staan gevuld met de lekkerste biologische Franse producten, en op de grond staan manden vol met knoflookbollen. ‘Dit is nog niks, het is alweer einde van het knoflookseizoen’ weet eigenaar Ton Oosterhout mij te vertellen. Hij belooft mij dat wanneer ik in juni/juli langskom de hele zaak weer vol hangt met het prachtige paarse goud! Dan gaat hij namelijk weer naar zijn boerderij in de Gers, het hart van Gascogne, waar hij bij lokale ondernemers duurzame en biologische producten importeert.

De Fransen in Den Haag weten deze knoflookkoning ook goed te vinden. Terwijl ik mijn ogen nog uitkijk, wordt de ene na de andere knoflookbol, vers stokbrood met een heerlijk hammetje, biologische honing en canardproduct verkocht. Bij elk product een mooi verhaal, zoals het hoort bij de Haagse schatten die we voor je ontdekken. De blikjes foie gras bijvoorbeeld, die zijn allemaal diervriendelijk geproduceerd. Ton heeft het hele proces bij de lokale boer met eigen ogen kunnen zien. Maar ook bijzondere wijnen, allemaal met een eigen verhaal. Deze vind je in de ruimte achter het winkeltje, waar in het weekend uitgebreid geproefd mag worden!

Het verhaal achter dit succes is minstens net zo mooi als het plekje zelf. Het begon allemaal met zijn passie voor de Franse keuken en wat vrienden voor wie Ton de garagedeur open zette om wat meegenomen knoflookstrengen uit de delen. Vervolgens hoorde vrienden van vrienden daarvan, en vroegen hem ook wat paarse knoflook mee te brengen. Uiteindelijk wisten steeds meer liefhebbers hem te vinden en heeft hij zijn assortiment uitgebreid. Inmiddels weet zelfs de koets van de koning dit fantastische plekje te vinden, om hem en Koningin Maxima ook van deze verrukkelijke producten te voorzien!

Ik vertrek vandaag met wat knoflook en een potje heerlijke confiture d’ail violet voor bij de kaasplank vanavond, en weet zeker dat ik heel gauw weer terug zal keren!

Vers uit de gers

Kanaalweg 36
2584 CL Den Haag
Website