Ik houd van musea. Of ze nou over kunst, geschiedenis of wetenschap gaan. Nieuwe dingen zien en leren, daar gaat het om. Het leukste vind ik, als je verrast wordt. Als je bijvoorbeeld dacht dat je abstracte kunst maar niks vond, en ineens door emotie bevangen wordt bij het zien van dat ene schilderij met drie lijnen en een cirkel. Of misschien had je er nog nooit bij stilgestaan dat het maken van jenever een hele kunst op zich is en zou je er het liefste vandaag zelf nog mee beginnen. 

Het leuke van Den Haag is dat je hier zowel als buitenstaander, maar ook als rasechte Hagenees of Hagenaar de toerist kunt uithangen. De winter is (bijna) voorbij is en er komen weer mooie lentedagen aan. Een museum is dan bij uitstek geschikt voor een dagje weg. Plak er een mooie wandeling naar een leuke koffietent of lunchroom aan vast en je hebt je wekelijkse dosis cultuur weer gehad! Ik weet dat je soms na een museumbezoek goed gaar kan zijn van alle informatie en indrukken en dat je dan geen zin hebt in een lange zoektocht naar een leuk zaakje. Deze week maak ik daarom een lijstje van bekende (en minder bekende) musea in Den Haag en de fijnste plekjes waar je voor- of achteraf terecht kunt voor een lekker ontspannen happie en bakkie.

1. Mauritshuis

Misschien wel het meest bekende museum van Den Haag. Niet echt een onontdekte schat dus, maar toch zeker de moeite waard om (vaker) te bezoeken. Naast het Meisje met de parel, De Anatomische les en Het puttertje zijn hier namelijk ook vaak allerlei activiteiten en workshops te doen. Houd hun Facebookpagina dan ook goed in de gaten voor de actuele planning! Mooi meegenomen: kinderen t/m 18 jaar gratis!

Met die centrale ligging aan het Binnenhof en het Plein, is het natuurlijk makkelijk om daar neer te strijken voor een drankje. Stop! Sla twee vliegen in één klap: wandel langs Paleis Noordeinde en doe SamSam! Ik kan me niks beters bedenken dan na te praten over De stier van Potter met zo’n heerlijk broodje zalm…

2. Panorama Mesdag

Niet voor niets genomineerd als Pronkstuk van Nederland! Wist je dat het gebouw waarin het museum gehuisvest is, speciaal is gebouwd voor het panorama? Naast dit bijzondere kunstwerk, is er een hoop meer te ontdekken in dit museum. Zowel geschiedenis als kunst komen aan bod en je verlaat het museum hoe dan ook overdonderd.

Uiteraard kan je dan wel een koffie gebruiken en laat de Piet Heinstraat nou lekker dichtbij zijn. Haal een frisse neus in het altijd gezellige Zeeheldenkwartier en zoek een lekker plekje uit bij bijClarence. De taartjes mág je niet overslaan!

3. Gemeentemuseum, Fotomuseum & Museon

Deze drie topmusea liggen naast elkaar en daarom zitten ze samen in één kopje. Persoonlijk is de eerste één van mijn favoriete Haagse musea. Ze hebben een superuitgebreide en interessante vaste collectie (o.a. Mondriaan & de Stijl). En die is zo groot dat je nooit alles gezien kan hebben. Bovendien hebben ze eigenlijk altijd wel bijzondere tijdelijke exposities. To Audrey with Love (over Audrey Hepburn & Hubert de Givenchy) vergeet ik nooit meer! Last but definitely not least, het gebouw is prachtig. Zowel van buiten als van binnen blijf je om je heen kijken. Het zou zo maar kunnen dat je helemaal vergeet dat je voor die ene expo kwam en eigenlijk alleen maar het gebouw hebt bekeken…

In het Fotomuseum (onderdeel van het gemeentemuseum) zijn ook altijd interessante tentoonstellingen te zien. Zo is er nu bijvoorbeeld “Duizend woorden zeggen meer dan deze foto’s” over de hoeveelheid nietszeggende foto’s op onze smartphones. Vraag je maar eens af bij je laatste iPhone kiekje: waarom heb je deze foto eigenlijk gemaakt?

Het Museon is een totaal ander verhaal. Hier kom je niet om schilderijen of beelden te bekijken, maar om te leren over mondiale thema’s en leefbaarheid. Cultuur, natuur en wetenschap komen allemaal afwisselend aan bod. Klinkt misschien ineens heel saai maar geloof me, hier kom je echt geïnspireerd vandaan. Bovendien is het Museon bij uitstek geschikt voor de hele familie!

Vanaf hier ben je zo op de Fred(erik Hendriklaan), waar talloze gezellige koffietentjes zijn. Allemaal leuk en aardig maar na zo’n museumdagje verlang je misschien gewoon heel erg naar je eigen huiskamer. Een verfrissend wandelingetje naar de Weimarstraat (25 minuutjes) en je bent bij Eef. Geen plek is huiselijker dan hier. De geur van Eef’s cake en de gezellige aankleding zijn heerlijk voor het bijkomen van alle indrukken. Bonus voor als je nog niet uitgekeken was: aan de muur hangt een mooie fotocollectie!

4. Humanity House

Als er iets actueel is, is het de vluchtelingenproblematiek wel. In het Humanity House ervaar je zelf hoe het is om te moeten vluchten. Tijdens een tocht van ongeveer drie kwartier kruip je in de huid van een vluchteling. Oorlog of natuurramp, alles komt aan bod. Ook zijn er vaak lezingen,  festivals, workshops, filmavonden en andere activiteiten.

Centraal gelegen en naast de Grote Markt is de verleiding misschien groot om daar een terrasje te pakken. Niks mis mee natuurlijk! Maar je kunt ook een prachtige verbogen Haagse schat ontdekken… Als je vlak voor de Grote Markt de Jan Hendrikstraat in loopt, vind je cafe Juni in het Nutshuis. Een heerlijke oase midden in de stad. Lekker in het zonnetje genieten van verrassende en dagelijks wisselende hapjes!

En dat was nog niet alles. Vanuit hier ben je in een floep en zucht in Het Nutshuis. Een voormalig bankgebouw en nu een onafhankelijk podium voor kunst, cultuur en maatschappij. Naast wisselende exposities zijn hier ook vaak lezingen, festivals en bijzondere evenementen. Houd ook hier de Facebookpagina in de gaten dus!

5. Escher in het Paleis

Iedereen heeft vast wel eens gehoord van M.C. Escher en anders herken je een aantal van zijn prenten wel. Naar zijn illusionistische werken kan je uren kijken en geïntrigeerd blijven. Niet verwonderlijk dus dat er een museum aan hem gewijd is! Extra bijzonder is dat het is gehuisvest in het voormalige paleis van Koningin-moeder Emma. Hier leer je dus niet alleen over het werk van Escher, maar ook over een stukje vaderlandse geschiedenis. Het is gelegen aan het prachtige Lange Voorhout, vlakbij de Hofvijver, dus een mooie wandeling voor of na je bezoek is zeker aan te raden. Ook leuk: “Ontbijt in het Paleis”. Geniet van een heerlijk ontbijt in de voormalige keuken van Koningin-moeder Emma waarna je voor openingstijd het museum in kunt!

Voor een lekkere lunch of bakkie, hoef je alleen maar de hoek om. Hier aan de Hooikade vind je Martes. Bakkies, taartjes en heerlijke salades: voor elk wat wils! Bonus: als je donderdagmiddag naar het museum gaat (sluitingstijd 17:00 uur), reserveer dan vast bij Martes een (tweegangen) daghap voor maar €15!

6. Van Kleef

Als één van de oudste, nog operationele bedrijven van Den Haag is Van Kleef echt een stukje Haagse trots. Waarschijnlijk heb je hun likeuren wel eens zien staan in caféetjes, met de mooie handgeschreven etiketten en bijzondere smaken (appeltaart, Haagse Kruide Baggâh, je kunt het zo gek niet verzinnen). Behalve likeuren stookt Van Kleef ook veel andere dranken. Allemaal op ambachtelijke wijze. Een bijzondere plek met bijzondere verhalen die zeker een bezoek waard is. Vergeet vooral de proeverij niet!

Na een paar borreltjes is het misschien tijd om een hapje te gaan eten. Op kruipafstand, door de Boekhorststraat en langs de Avenue Culinaire, kom je bij Restaurant De Kade. Uit ervaring weet ik dat je het liefst alles van de kaart zou bestellen en daarom is het chef’s keuzemenu een aanrader. Hoef je niet te kiezen en alles is lekker! En bij toetje nog een likeurtje toch?

7. Cycle And The City

Bonus voor iedereen die de stad zelf als museum wil ervaren. Op de gouden (!) fiets verken je het Haagse van de echte Hagenezen en Hagenaren. Ruim vier uur lang neemt Sylvester je onder zijn hoede. Hoppend van bakkertje naar kroegje en vele andere pareltjes van Den Haag vertelt hij je in geuren en kleuren over hun geschiedenis. En als er iemand mooi kan vertellen, is het Sylvester wel!

Ruim duizend woorden verder en eigenlijk ben ik nog lang niet uitgeschreven. Het moge duidelijk zijn dat Den Haag ondenkbaar veel te bieden heeft en je nooit uitgekeken en -geleerd bent in deze stad. Ik hoop dat jullie net zo enthousiast worden van een bezoekje aan één van de vele musea en schatten die Den Haag rijk is!