Nog een paar dagen en dan start VISSCH, hét culinaire Noorzeevisfestival rondom de Scheveningse Visafslag. Dit gratis toegankelijke foodfestival zet voor de 5e keer de Noordzeevis (terug) op de kaart. “Noordzeevis is één van de mooiste streekproducten van Nederland. Het is gezond, duurzaam en veelzijdig en verdient daarom een culinair festival om centraal te kunnen staan”, aldus de organisatie van VISSCH. Iedere editie van VISSCH staat een vergeten vis extra in de schijnwerpers. Ditmaal de beurt aan de wat ondergewaardeerde schol. Dat deze vis weleens wordt beschouwd als een simpel visje, is absoluut onterecht! Ook Instock is het daarmee eens. Daarom heeft Chef Lucas Jeffries van Instock een heerlijk recept uit het kookboek Instock cooking speciaal voor VIS(SCH) liefhebbers aangepast naar schol.

Instock wil voedselverspilling letterlijk én figuurlijk op de kaart zetten. Wist je dat een derde van het voedsel wordt verspild? En dat dit wereldwijd 1,3 miljoen ton voedsel per jaar is? Instock haalt daarom onverkochte producten op bij plaatselijke Albert Heijns en andere producenten en laat hun creatieve chefs heerlijke gerechten van maken. Zo ook dus met schol!

Witlofsalade met gebakken schol, de ondergewaardeerde Noordzeevis

Lunch / licht diner / hoofdgerecht
4 personen
30 minuten + 3-5 dagen voor inmaken
oventijd 1,5 uur

Ingrediënten:

 • 4 rauwe bietjes
 • olijfolie
 • balsamicoazijn
 • ½ stronk bleekselderij
 • 1 hoeveelheid inmaakvocht (bv azijn met suiker)
 • 1 stronkje witlof
 • 4 scholfilets
 • 4 eieren
 • 1 handje walnoten
 • suiker
 • zout

Benodigdheden:
Aluminiumfolie, blender of staafmixer, keukenpapier

Bereiding:
1. Snijd de bleekselderij en doe 5 minuten in een kom met ijskoud water. Laat uitlekken en giet het inmaakvocht eroverheen. Dit kun je het beste 3-5 dagen van tevoren doen.

2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet een scheutje olijfolie over de bietjes, verpak ze in aluminiumfolie en rooster ze ongeveer 1 ½ uur (afhankelijk van de grootte) in de oven. Pel de schil eraf zodra ze iets zijn afgekoeld en doe ze in een blender, of gebruik een staafmixer. Pureer met wat heet water tot er een gladde puree ontstaat. Breng op smaak met balsamicoazijn en zout en zet opzij.

3. Maak de blaadjes van de witlof los en halveer in de lengte. Doe ze 15 minuten in een bak met ijskoud water, laat uitlekken en zet opzij.

4. Leg de visfilets op keukenpapier, breng op smaak met zout en zet 20-30 minuten opzij. Doe daarna een scheutje olijfolie in een hete koekenpan en bak de vis op de huidkant 1 minuut. Draai de filets om en bak nog 1-2 minuten op de andere kant. Zet opzij.

5. Breng ondertussen water aan de kook en laat de eieren hier 7 minuten in garen. Laat ‘schrikken’ in ijskoud water en pel zodra ze afgekoeld zijn.

6. Laat een koekenpan goed heet worden, strooi er wat suiker in en laat smelten. Voeg de walnoten toe en roer voorzichtig tot de noten mooi donker kleuren. Wees heel voorzichtig; de karamel is gloeiend heet. Breng op smaak met een beetje zout.

7. Snijd de eieren door de helft en leg de vis op voorverwarmde borden. Leg de blaadjes witlof en de eieren ernaast en schep wat ingemaakte bleekselderij over de vis. Serveer de bietenpuree erbij. Maak af met de gekarameliseerde walnoten.

Meer recepten tegen voedselverspilling vind je in het Instock Cooking kookboek.

Instock Den Haag

Buitenhof 36
2513 AH Den Haag
Website