“Waar kan je liggen in het zand totdat je hele lijf verbrandt
Waar kan je zuipen als een beest, waar vind je vrienden voor elk feest
Waar kan je zwemmen als een rat, waar word je zelfs van binnen nat
Dat is aan de rand van Nederland
Dat is aan ons onvolprezen strand”

Ik kan niks anders dan Boudewijn de Groot beamen in zijn lofzang over onze Nederlandse kust. De liefde voor Scheveningen zit diep bij mij. Wat een geluksvogel dat ik hier mag wonen. De derde Haagse schatten route voert dan ook door Scheveningen. Oud Scheveningen welteverstaan. Je kunt de route lopend of fietsend doen. Dat jullie er maar net zo blij van mogen worden als ik.

De Scheveningse route begint in de haven. Op een ongebruikelijke plek, namelijk op het water! Nog heel, heel even kun je gebruik maken van de watertaxi. Deze vaart in de zomermaanden in de weekends tussen 11.00 en 20.00 uur van de Dr. Lelykade via de Jachthaven en de Kantine Visafslag naar het Zuiderstrandtheater. Hierdoor verbindt de watertaxi de Tweede, Eerste en Derde haven met elkaar zodat een rondje haven mogelijk is. Hoe leuk is dat?!

Water maakt hongerig dus hup, naar ZO! ZO staat voor Zoet en Zout, onbetwist het beste adres voor broodjes, salades, sapjes en taart in heel Scheveningen en omstreken. ZO zit al jaren op Scheveningen (ja, zo noemen wij dat OP Scheveningen) en heeft mij, en al mijn Scheveningse vrienden nog nooit teleurgesteld. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische producten, er zijn heel veel vegetarische en vegan opties en alles wordt met heel veel liefde gemaakt, en dat proef je!

Buikje rond, volgende stop: Muzee. Muzee is een cultuur- en natuurhistorisch museum dat de geschiedenis, cultuur en het dagelijks leven in, met name, Scheveningen in beeld brengt. Muzee heeft lang een wat stoffig imago gehad maar sinds het in 2013 cultuuranker is geworden, is dit veranderd. Muzee heeft inmiddels een grote verbindende functie in het stadsdeel Scheveningen. Naast de vaste presentatie waar je een kijkje neemt in het leven van vroeger in het dorp Scheveningen, zijn er wisselende tentoonstellingen, workshops, cursussen, toneel-, muziek- en cabaretvoorstellingen alsmede literaire avonden. Voor jong en oud, voor ieder wat wils. Zeker even de website van tevoren checken dus of laat je gewoon lekker verrassen wat er tijdens jouw bezoek op het programma staat.

Zo, het portie cultuur van deze route zit er in, tijd om te shoppen. Scheveningen heeft een paar pareltjes die je niet mag missen. Vanuit Muzee vervolgen we onze route naar de Marcelisstraat, want daar zit Lente. Lente Thee en Chocolade is een mooie, stijlvolle winkel voor de échte theeliefhebber. Hier vind je de verrukkelijkste theeën én chocolade voor jezelf of als cadeau voor een ander. Marjolein, de eigenaresse, geeft je met veel aandacht en liefde advies en je mag hier altijd proeven. Met een halve theeplantage op zak loop of fiets je de hoek om, de Badhuisstraat binnen. Als sportieveling kun je daar je hart ophalen, je koprolt zo van kitesurfwinkel Versus naar de surfshop Noordzeeboardstore en eindigt in de Online Skateshop voor het grootste assortiment aan roller skates, longboards en stepjes voor jong en oud. Even bijkomen van al dit actieve geweld met een extreem goed kopje koffie? Dat doe je in de Badhuisstraat bij mijn favoriet: Tigershark Coffee!

Vol energie vervolg je je route richting de Keizerstraat, de oudste winkelstraat van Scheveningen en tevens hoofdstraat van Scheveningen Dorp. Na jaren van veel leegstand en weinig inspirerende winkels is de laatste jaren het tij gekeerd. Creatief, ondernemend Scheveningen vestigt zich steeds meer in deze historische straat met als gevolg een opmars van fijne bezoekers en een dito sfeer. We starten bij wolwinkel Happy Wool. Breien is allang niet meer voor de grey & old, maar voor iedereen die houdt van creatief zijn, freubelen met je handen en een voorliefde voor meditatie-achtige rust. Bij Happy Wool kun je je lol op, alles wat je zoekt met betrekking tot breien, vind je hier. Lekker inslaan dus voor die meterslange sjaal voor komende winter.

Als je iets verder de Keizerstraat in gaat, moet je eigenlijk heel even een klein uitstapje maken en rechtsaf slaan, de Marcelisstraat weer in, waar ook Lente zit, maar dan helemaal aan de andere kant. In dit beginstukje Marcelisstraat, aan de Keizerstraat vast, zit een verborgen schat; Bronsgieterij De Paardenstal. Al sinds 1999 maken Ron & Nathalie Ijzerman de prachtigste bronzen beelden en kunstwerken. Zes dagen per week staat de deur open om hun creaties te bewonderen en uitleg te krijgen over hun manier van werken en de achtergrond van bepaalde beelden. Echt de moeite waard om eens te bezoeken!

We gaan terug de Keizerstraat in en stoppen voor een goed glas wijn bij Café de Bayonne. Maar eentje, want er wacht nog een bijzondere winkel waar je écht naartoe moet voordat het sluitingstijd is: La Caldera, in de Scheveningse volksmond ‘de stenenwinkel’ genoemd, maar het is veel meer dan dat. Naast honderden edelstenen verkopen ze hier oliën, kruiden, wierook, spirituele boeken, tarotkaarten en kun je er zelfs terecht voor een schoonheidsbehandeling. Als ik deze winkel binnen loop, kom ik instant tot rust. De sprookjesachtige muziek, de geur, de stilte, de hele ambiance ademt magie, welzijn en schoonheid. Verwen jezelf of een ander dus met een bijzonder cadeautje uit deze winkel. Hier kom je terug, gegarandeerd!

En dan de laatste stop van deze route. Moe maar voldaan ben je toe aan een hapje en een drankje. Daarvoor moet je bij Bar Bistro Gintoneria De Snoeshaen zijn. In tegenstelling tot hun kleine, overzichtelijke maar zeer smakelijke borrel- en dinerkaart, hebben ze hier maar liefst 15 verschillende Gin & Tonics voor je in de aanbieding. Tja, en op 1 been kun je niet staan, dus na een gin-overgoten avond, bestel je een taxi en laat je je thuis voldaan in je bed rollen. Dat Scheveningen is zo gek nog niet! Tot de volgende keer!