In een monumentaal pand in een levendig stukje Den Haag vind je op nog geen kwartiertje fietsen van het centrum Theater de Nieuwe Regentes. Een theater dat bestaat door en voor de buurt, maar het absoluut verdient om ook door bezoekers aan Den Haag ontdekt te worden.

En onze titel is niet willekeurig gekozen. Want voordat dit mooie pand tot theater werd omgetoverd, heeft menig Hagenaar hier zwemles gehad. Zwembad De Regentes, zoals het toen nog heette, was zelfs lange tijd het grootste overdekte zwembad van Europa. Toen het zwembad in 1995 werd afgekeurd en de kosten voor renovatie en verbouwing te hoog waren, stond de buurt direct op om het pand een nieuwe functie te geven. Het allereerste begin van het unieke theater dat het nu is!

Het leuke van dit theater is dat je op veel plaatsen de overblijfselen van het zwembad nog ziet. Dat alleen al geeft een heel toffe, haast spannende sfeer. Ook in de benaming van de zalen wordt een knipoog gemaakt naar de vorige functie van het theater. Want hoe leuk is het om een theaterdiner of expositie bij te wonen in ‘Het Diepe’ waar je met je voeten op de nog originele zwembadtegels staat. Of zie jij jezelf wel naar een concertje gaan in het ‘Ketelhuis’? Aan weerszijden van de Grote Zaal zie je de originele kleedhokjes en op verschillende plekken vind je verwijzingen naar de vroegere douches en kleedruimtes.

Talloze vrijwilligers zetten zich dagelijks in om dit theater draaiende te houden en met resultaat: de Nieuwe Regentes bruist! Het heeft een gevarieerde programmering, speelt hiermee in op uiteenlopende doelgroepen èn is ook nog eens een fijne plek om gewoon even een bakkie of wijntje te doen. Van peuterdans tot hedendaagse flamenco. Van de filmclub tot een klassiek zondagochtend concert met afsluitende brunch. Dans, theater, film en muziek wisselen elkaar hier in rap tempo af.

Je voelt je er welkom en merkt direct dat je op een bijzondere plek bent met een boel geschiedenis. Wij raken er geïnspireerd en kunnen je alleen maar aanraden om snel de programmering voor komende periode te checken, dan weet je namelijk zeker dat jouw bezoekje aan Den Haag een onvergetelijke wordt!

Theater de Nieuwe Regentes

Weimarstraat 63
2562 GR Den Haag
www.denieuweregentes.nl

 

Dit artikel schreven wij op 13 december 2017 voor www.nsfavourites.nl