Den Haag is de meest fantastische stad van Nederland, dat weet jij, dat weet ik. Maar wanneer je de puzzeltocht wandelt van The Secret City Trails wil je echt noooooooit meer uit deze mooie stad weg.

Wellicht is wat informatie vooraf wel op z’n plaats. The Secret City Trails is een initiatief opgezet door twee dames, met een liefde voor reizen en het beleven van steden door de ogen van ‘locals’. Iets wat mij natuurlijk gelijk aantrekt.

Den Haag is de mooiste stad achter de duinen, dat weet iedereen. Maar zelfs als doorgewinterde Hagenaar ben ik erachter gekomen dat Den Haag nog een hoop mooie verborgen plekjes heeft. Een leuke en onconventionele manier om je eigen stad op een andere manier te leren kennen is door The Secret City Trail te wandelen. In een tijdsbestek van zo’n 3 uur loop je kriskras door onze eigen mooie stad en word je verrast door geheime plekjes en overdonderd door bijzondere aangezichten die zich normaliter recht onder je neus bevinden, maar je simpelweg nooit zag. Zonde!

Ik ben voor Haagse schatten eens eventjes gaan uitvinden of die geheime wandeling nou echt wel zo geheim was en of deze wandeling in aanmerking kwam om een Haagse schat te worden. Nou is alles in het leven leuker als je het samen doet, dus ik heb een partner in crime gevonden die met mij dit Haagse avontuur aandurfde.

Wanneer je ná aankoop de link opent vanuit je mail (in de browser van elke telefoon), worden kort de spelregels uitgelegd. In het kort is het een puzzeltocht, waarbij je met behulp van je omgeving verschillende vragen moet beantwoorden. Deze antwoorden leiden je naar de volgende locatie van de wandeltocht. Met mijn partner in crime, laten we hem voor het gemak even Hans noemen, die niet afkomstig is uit Den Haag, startten we met vraag 1 in hartje centrum, namelijk het Binnenhof. Als ik daar loop, ben ik toch zo blij dat ik hier woon, wat een stad. De historie, de architectuur, de sfeer, echt fantastisch. Oké, even terug naar de puzzeltocht en focus houden op de wandeling want de tijd loopt. Zo kun je met meerdere teams dezelfde route lopen, en tóch tegen elkaar strijden.

Mijn partner in crime, Hans, is woonachtig in Rotterdam en ik heb hem heel bewust meegenomen op deze wandeling. Waarom zul je denken want een Haagse schat focust zich toch vooral op lokale ondernemers voor lokale afnemers? Maar weet je, met een vader die beter af was geweest met een baan als stadsgids van Den Haag dan manager, rekende ik mezelf al rijk en dacht ik op voorhand de meeste vragen wel gemakkelijk te kunnen beantwoorden, maar was ik benieuwd hoe dit zou zijn voor iemand buiten Den Haag. ”Think Again”, Co! Zowel Hans als ik hebben echt onze hersenen wel een aantal keer flink aan het werk moeten zetten om op het goede antwoord te komen. En nu kun je vragen om een hint of de vraag overslaan, maar dat resulteert in strafpunten, strafminuten om exact te zijn. Zo competitief als ik ben, is het laatste onderdeel van de wandeling dan ook meer een hardloop-route geworden, ach ja, zo ben ik.

The Secret City Trail leid je vanaf het centrum van Den Haag, door de ietwat minder bekende, maar zeker zo mooie randwijkenoals het Zeeheldenkwartier en Wijnhaven. Het concept is uitgerold in meerdere grotere steden in Europa waaronder Lissabon en Berlijn en London. Ons eigen Haagse stadje heeft er dus een schatje bij want deze route wil je lopen. Er liggen mooie punten op de route, die zeker ook de moeite waard zijn om te bezoeken voor een happie of een bakkie, óf om gewoon even te begluren en van te genieten. Met recht een Haagse schat dus omdat deze route Den Haag laat stralen op een manier die je niet kent en waardoor iedereen, jong/oud, Hagenaar/Hagenees of zelfs van buiten, een plekje reserveert in het hart voor deze mooie stad. Een mooie uitspraak van Hans.

Je cadeaubon kun je ook inleveren bij deze Haagse schat, stuur ze even een mailtje als je dat wilt doen, dan maken zij het verder voor je in orde!

Secret City Trails

Geen bezoekadres
Website
Wendy@secretcitytrails.com