woensdag 5 maart 2025
Amy en Michelle leerden elkaar kennen op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Klik, mede door hun gedeelde liefde voor keramiek. Tijdens de urenlange werksessies aan hun kunstobjecten in het keramiek lokaal droomden ze er steeds vaker over om op een dag samen een eigen keramiekstudio te openen. Een plek waar ze anderen hun passie, kennis en kunde over keramiek konden overbrengen aan iedereen die het maar wil leren. En laat die droom nou zijn uitgekomen. Het Keramisch Huis werd die plek.
Het Keramisch Huis: creatief kleien in Den Haag
De antikraak ruimte in een rijksmonument uit 1925 in Benoordenhout gaf Amy en Michelle de kans om Het Keramisch Huis op te starten. Omdat er momenteel geen bestemming is voor dit enorme pand, mogen ze hier hun eigen creatieve plek en atelier van maken waar iedereen zich welkom voelt om met klei aan de slag te gaan. En die kans grijpen ze! Overal zijn leuke hoekjes gecreëerd met gevonden (design)schatten en zelfgemaakte werken. En je kopje thee? Die drink je uiteraard uit een door de meiden zelf gekleide kop.
Geïnspireerd geraakt? Bij Amy en Michelle ben je in goede handen om zelf creatief aan de slag te gaan met klei. Een mok, een kandelaar, of een kommetje om iedere ochtend je ontbijt uit te eten – je kunt het hier allemaal zélf maken onder hun bezielende leiding. Ga dus kleien in Het Keramisch Huis, laat je creativiteit de vrije loop en dan drink jij binnenkort een heerlijk bakkie uit je eigen kopje!
Let wel, monumentaal kan (zeker op koude dagen of avonden) ook fris zijn! Ga je hier een workshop volgen? Trek dan warme kleren aan en zet je creatieve muts op.

beeld: Charlotte van der Gaag
Van klei tot keramiek
Voordat je praktisch aan de slag gaat, is het altijd leuk om alvast even wat kennis op te doen. Want hoe wordt een klomp klei nou een meesterwerk?
Daar zijn verschillende technieken voor. Amy en Michelle maken gebruik van handvormen. Verwacht dus geen ingewikkelde trucs met een draaischijf, maar gewoon rustig stukje voor stukje, kleiplakje voor kleiplakje, het opbouwen van je werk. Je vormt je ontwerp bijvoorbeeld door de rolletjestechniek: het telkens hoger opbouwen van je werk met een nieuw rolletje klei. Of je maakt een pinch pot: door het midden van een balletje klei in te deuken en uit te holen, ontstaat dan een bakje.
Nadat je je ontwerp zo hebt gevormd als jij wil, gaat het voor de eerste keer de oven in. Dit proces wordt biscuitbakken genoemd. De temperatuur in de oven is enorm hoog: 950 graden Celsius! Door die hoge temperatuur verliest de klei zijn zachte en flexibele vorm en wordt het een zogeheten biscuit: een ruw, maar stevig en droog werk.
Klaar is voor de volgende stap in het proces van klei tot keramiek! Biscuit kun je namelijk glazuren. En dat is ook een heel leuk en creatief werkje. Naast dat je je ontwerp precies zo kunt vormen als je wilt, kun je het namelijk ook precies de kleur en print geven die je wilt. Glazuren kun je zien als een soort verf voor keramiek. Je geeft je kleiwerk hiermee een extra laagje.
Na het glazuren wordt het keramiek nog een keer gebakken. Dit keer op een nóg hogere temperatuur: rond de 1100 tot 1300 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat het glazuur smelt en de kleur en afwerking zich permanent hechten aan het keramiek. Extra fijne bijkomstigheid: door te glazuren wordt je werk waterdicht. Wel zo handig als je er vervolgens uit gaat eten of drinken!
Zo. Nu heb je een theoretische basis over keramiek. Ga die maar eens in de praktijk brengen. Amy en Michelle kunnen je hier natuurlijk nog veel meer over vertellen en leren. Veel kleiplezier!

Met je Haagse Schatten cadeaubon kun je ook terecht bij Het Keramisch Huis. En gun je iemand anders ook zo’n fijne kleisessie? Koop ‘m dan in onze webshop, of ga langs bij een van onze schatten waar je de cadeaubon fysiek kunt aanschaffen.
Het mooie is, elke euro die jij uitgeeft aan de bon wordt gegarandeerd besteed bij een lokale onderneming in Den Haag. Zo kunnen we met elkaar blijven genieten van de Haagse hotspots van al die enthousiaste, gedreven Haagse ondernemers. Inmiddels zijn er ruim zestig Haagse schatten waar je je bon kunt inleveren. Voor ieder wat wils dus!