Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

De schat achter de schat

In deze nieuwe rubriek kom je alles te weten over de schatten achter onze Haagse schatten. Met deze week Marie France van Le Marie Marché.

donderdag 4 november 2021

Wie zijn toch die schatten achter onze Haagse Schatten? Hoe is hun ondernemersdroom ontstaan, welk verhaal zit erachter en wat is hun geheime favoriete plek in de stad? In deze rubriek nemen we je mee achter de schermen en krijg je antwoord op deze vragen en meer. Hoe leuk is het om meer te weten te komen over deze unieke schatten?! Deze eerste editie vragen we Marie France, eigenaresse van Le Marie Marché, het hemd van ‘t lijf. Dit weekend staat alweer de laatste markt van dit jaar op het programma, dus een goed moment om wat meer te weten te komen over deze vrolijke positivo! 

Lieve Marie France, wij zijn natuurlijk reuze benieuwd hoe Le Marie Marché ooit is ontstaan?

“Elf jaar geleden kwam ik na een lange tijd in Amsterdam gewoond te hebben, terug naar Den Haag. Ik ben altijd al dol op markten geweest en in Amsterdam was er zo’n groot aanbod. Dit besefte ik mij toen ik terug kwam in Den Haag, want eigenlijk was hier niet echt iets leuks. Uiteindelijk is 6 jaar geleden Le Marie Marché begonnen op de Pier van Scheveningen. Ik begon als stagiaire en kwam daarna in het openingsteam. Ik had een marktconcept bedacht voor de mensen achter de duinen en dat ging nu eindelijk van start! Inmiddels is Le Marie Marche op veel verschillende plekken neergestreken en ben ik nog steeds altijd op zoek naar meer geschikte locaties. Wat ooit begon met een aantal kraampjes, waarbij ik vooral mensen opbelde om te vragen of zij een kraampje wilde vullen, staan er nu 70 kraampjes en word ik opgebeld om te vragen of er nog een plekje voor ze is! En daar ben ik eigenlijk best wel trots op, dat durf ik nu inmiddels wel hardop te zeggen.”

Wij zeggen vaak dat een Haagse Schat een plek is waar je echt voor om fietst. Waarom zou jij zelf om fietsen voor Le Marie Marché?

“Voor de deelnemers! Er staan zoveel bijzondere deelnemers en zij hebben elk hun eigen unieke verhaal. Arwin bijvoorbeeld, hij maakt hele mooie houten snijplanken. Hij heeft zijn leven een aantal jaar geleden gewoon helemaal omgegooid en is gaan doen wat hij echt leuk vindt. Dit is één van de verhalen en zo zijn er nog tal van dit soort mooie en interessante verhalen. Dus ga ook zeker een gesprekje aan met de deelnemers, dit maakt je bezoek nog véél leuker! Wat ook leuk is, is dat er elke editie weer nieuwe mensen staan, dus ook weer andere producten. Hoe vaak je de markt dus bezoekt, je vindt altijd weer iets nieuws. Daarnaast is het voor ons als deelnemers gewoon altijd heel gezellig, het voelt echt als één grote familie. Heel uniek vind ik dat.”

Oké, genoeg over Le Marie Marché, we willen natuurlijk ook iets over jou weten! Wat moeten mensen nou echt over jou weten?

“Helemaal niks! Nee pfoe, even denken. Nou dat ik heel vrolijk en positief in het leven sta, wat echt hele handige eigenschappen zijn als je zo afhankelijk bent van het weer! Ik zou willen dat als mensen echt iets anders willen, het gewoon doen. Er komt altijd weer iets op je pad, dat heb ik inmiddels genoeg ervaren. Opeens komt er dan een nieuwe gave locatie voorbij of iemand wil graag een hele leuke samenwerking. Dus ga het vooral doen!” Daarnaast is Marie France moeder van 2 zoons en heeft zij de hotelschool in Den Haag gedaan. Ze heeft een tijd in Amsterdam gewoond, maar inmiddels woont ze gelukkig weer in het leukste buurtje van Den Haag.

Tot slot, wat is jouw favoriete Haagse schat? Waar kom jij graag of welke plek wil je graag delen met onze lezers?

“Op dit moment kom ik heel graag bij vintage kledingwinkel Achtung Lady. Ik heb 3 maanden geleden met mijzelf afgesproken dat ik niks nieuws meer mag kopen qua kleding. Dus deze winkel is nu echt een uitkomst! Zeker omdat het wel voelt alsof je gewoon nieuwe dingen koopt. Daarnaast kom ik jaren bij kapper Gaby, die ook een van de ondernemers van Achtung Lady is. Nog een van mijn favoriete plekjes? Magasin Horas in de Molenstraat, hij blijft altijd mijn echte Haagse Schat! Oh ja, en Lola’s sale, een super leuk initiatief van drie hele leuke dames. Toevallig is er volgend weekend weer eentje in de Franklinstraat. Hier kan je 3 dagen lang de mooiste tweedehands kleding shoppen. Echt een aanrader!”

Geschreven door

Renee Dekkers