Cadeaubon bestellen

Shop till you drop

12 x De fijnste plantjes

De allerfijnste plantjes en verzorgtips voor jou op een rij! Zodat je de lente lekker naar binnen haalt! Groene vingers in 3, 2, 1..

woensdag 22 april 2020

Mijn favo seizoen van het jaar staat op dit moment in volle bloei: de lente. De wereld gaat van grijzig naar groen, overal langs de weg groeien de kleurrijkste bloemen, de bloesem staat vol in bloei en ook de zon laat zich al regelmatig zien. Rokjesdag (de dag dat mensen wakker worden, weer zin krijgen in het leven, een scheermes over hun oerwouden trekken en hun best weer doen om er leuk uit te zien) staat weer voor de deur en wij… wij zitten binnen. Bij mij begon het te kriebelen, en dus ging ik op zoek naar de leukste planten. Nou heb ik de groene vingers van mijn oma niet bepaald geërfd en was dus maar wat blij met onze Haagse schat The Little Green Shop, waar ze ook in deze tijd met alle tinten groen weer voor ons klaar staam. Hieronder mijn favoriete plantjes met wat handige verzorgingstips!

1. Scindapsus golden pothos

Deze plant is moeilijk te verwaarlozen. Ze vinden het namelijk heerlijk om in droge grond te staan. Daarnaast hebben ze ook niet veel zonlicht nodig en hoef je ze niet te snoeien. Ideaal toch? Daarom zijn ze ook extra leuk om in een hangpot te zetten zodat hun takken weelderig kunnen hangen!

Wees zuinig met water geven en doe dit alleen als de bladeren erg hangen en de grond door en door droog is. Wanneer je water geeft als de grond nog lichtvochtig is, kunnen de wortels gaan rotten. Blijven de bladeren maar slap hangen, dan kan het zijn dat de wortels te groot zijn geworden voor de pot.

2. Microsorum Crocodyllus

Varens hebben lange, speelse, groene bladeren en zijn daarmee een superfijne plant voor in huis. Deze soort varen is extra tof, want de bladeren hebben het patroon van een krokodillenhuid!

Het liefst staat de plant op een lichte plek, maar niet direct in de volle zon. Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar niet te nat. Matig bemesten, ongeveer 1 x per maand. Deze plant houdt van een luchtvochtigheid van minimaal 50%. Dit betekent: sproeien of lekker in de badkamer neerzetten ( als je daar daglicht hebt).

3. Zamioculcas zamiifolia (ook wel ‘kamerpalm’ genoemd)

De Zamioculcas zamiifolia -of ook wel de ‘kamerpalm’ of ‘zz plant’- is praktisch onverwoestbaar, omdat ze in veel verschillende omgevingen kunnen overleven. Ben je echt geen held met planten, dan is er alsnog hoop voor je als je deze makkelijke plant in huis neemt.

Deze plant kun je het beste op een plek zetten waar hij geen direct zonlicht krijgt. De planten doen het ook goed in ruimtes met weinig licht, dus ideaal voor donkere huizen, slaapkamers of kantoren. Ze doen het het beste als je ze zo veel mogelijk met rust laat, en pas weer water geeft als de grond volledig uitgedroogd is. Kleuren de bladeren geel? Dan heb je ‘m waarschijnlijk toch te veel water gegeven.

4. Alocasia Gageana

Ook olifantsoor genoemd – de ultieme (urban) jungle plant. Sinds duizenden jaren wordt deze plant als voedsel gekweekt, en zijn er meer dan 70 soorten bekend. Deze plant begint als kleintje, maar kan wel 4 meter hoog worden (en is dus ook in verschillende maten te koop). Een echte eyecatcher in huis dus.

Het is echter wel een veeleisende plant qua verzorging, omdat deze plant normaal in de jungle groeit. De grond moet niet te vochtig en ook niet te nat zijn en de plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Als de lucht te droog is, is de plant vatbaar voor spint, dus sproeien, sproeien en nog eens sproeien. Hij kan op een lichte plek, zelfs een beetje in de zon (maar niet achter glas). De plant maakt steeds nieuwe bladeren aan vanuit het midden en omdat deze plant een stam krijgt, gaan de buitenste bladeren soms dood. Dit hoort er dus een beetje bij!

5. Pannekoekplant

In de jaren 70 was de Pannekoekplant al erg populair, en ook nu is het weer een favoriet. De naam van deze plant is niet zo gek aangezien hij platte en ronde bladeren heeft.

Zet de pannekoekplant op een zonnige standplaats en geef de plant één keer in de week een klein beetje water.

6. Ficus Audrey

Het perfecte plantje voor een beginner, want de Ficus Audrey is makkelijk in de verzorging. Het plantje heeft ronde, zachte, mat groene bladeren, en groeit met stam de hoogte in

Laat de grond niet helemaal uitdrogen, en één keer per maand even bemesten. Staat graag op een lichte tot zonnige plek. Verwen de plant met een keer per week sproeien.

7. Calathea/ Stromantle

Calathea, of Peacock Plant, is er in allerlei soorten en maten: mét golven, zonder golven, met ribbels, zonder ribbels en met bloem of zonder bloem. Je hebt ze in het roze, groen, met gekke strepen en vlekken. Een mega eigenzinnige, arti-plant dus!

Geef je calathea twee maal per week een scheut water en dan is-ie helemaal tevreden.

8. Sansevieria Metallica

Heb je het grapje dat je zelfs een cactus niet in leven kan houden net te vaak gehoord? Dan is dit jouw plant. Deze plant kan zowel in de schaduw als in de zon overleven. De kleur van de bladeren wordt lichter naarmate hij meer licht krijgt. Verder is dit een van de meest luchtzuiverende planten, dus in deze tijd van quarantaine zeker een must have!

Ook kan dit plantje goed zonder al te veel water. Denk aan gietbeurten om de 3 tot 4 weken, hoe verder hij van het raam staat, hoe minder water deze plant verbruikt. Hard to kill dus!

9. Maranta

De Maranta (Maa-ran-ta) is een bijzonder gekleurde kamerplant. Elke Maranta-soort heeft een ander bladpatroon. Zo herken je de populaire Maranta tricolor fascinator aan zijn donkergroene blad met dieproze nerven, dat een wijnrode onderkant heeft.  Deze zorgt naast groen dus ook voor een lekker kleurtje in huis.

Hun natuurlijke habitat is vrij donker, en de luchtvochtigheid is er hoog. Daarom is het belangrijk om Maranta’s nooit in direct zonlicht of in de buurt van een radiator te plaatsen. Water geven gaat in kleine beetje een of twee per week afhangkelijk van de standplaats..

10. Philodendron Squamiferum

Deze beauty is echt bijzonder. De bladeren hebben een prachtige vorm en zijn diepgroen en de stengels van de plant hebben rode “haartjes”, die voor een leuke extra touch zorgen. Zet de plant op een plek waar hij de ruimte krijgt om of omhoog, of naar beneden te groeien, dan wordt het al snel een echte eye-cather in huis.

Heeft aan 1x per week water eigenlijk genoeg en mag dan ook gesproeid worden. De plant staat het liefst op een lichte plek in huis en kan tijdens de groeiperiode best wat extra mest gebruiken.

11. Polkadot Begonia

Dit plantje met zijn rode onderkant en stippen op zijn blad is toch wel een van de meest speelse plantjes die je in huis kan hebben. Maar let wel op, want dit dametje is redelijk veeleisend.

Allereerst is de standplaats redelijk belangrijk voor je stippenbegonia. Een lichte plek wordt erg gewaardeerd, maar direct zonlicht is niet goed voor de kwetsbare bladeren. Ook van een plek met iets minder licht lijkt mijn Begonia Maculata niet onder de indruk, want zelfs in de badkamer groeit ie bij mij vrolijk door.

Zoals de meeste begonia’s, houden de stippenbegonia’s ook wel van een slokje water. Het beste is om de grond steeds licht vochtig te houden en niet helemaal te laten uitdrogen. Als de grond te droog wordt, kunnen de bladeren wat donker en dor worden. Dan weet je dat je iets ruimer water mag geven. Ik voel altijd even aan de potgrond en zo gauw die droog begint te worden, giet ik wat water bij. Een voetenbad is wel funest, dus kies het liefst voor een pot met gaatjes onderin.

Sproeien is bij de stippenbegonia’s een no-go. Hoewel ze dus wel van lekker vochtige potgrond houden, zijn natte bladeren absoluut niet gewenst.

12. Tradescantia

Als je niet alleen op zoek bent naar een beetje groen, maar ook wat kleur in huis wilt, is dit de perfecte plant voor jou! De tradescantia is er te vinden in vele tinten roze, van paars tot zalm en ook de bladtekeningen zijn bij iedere plant weer anders. Het is een mooie plant voor in een hangpot, en zijn lange uitlopers wortelen makkelijk wanneer ze in contact komen met aarde en zijn hierdoor goeie planten om te stekken.

Geen volle zon maar wel veel licht. Doet het ook op een plaats met minder licht. De bladtekening van sommige soorten kan mooier zijn wanneer ze zonnig staan, maar dan moet de plant wel voldoende water krijgen.

Houd de potgrond vochtig, vooral in de groeiperiode, maar vermijd teveel water. En als laatste kleine tip. Lekker regelmatig sproeien.

Geschreven door

Anouk van Schie