Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

3 x In beweging bij K’dans

Onze blogster Daisy heeft zich 3 keer in het zweet gewerkt bij Haagse schat K'dans: een kleinschalige studio met een groot scala aan lessen voor iedereen!

donderdag 5 januari 2023

Al sinds het begin van ons Haagse schatten bestaan, is K’dans Studio in Beweging een onderdeel van het platform. Deze fijne Haagse schat vind je verstopt in de van Merlestraat en is een kleinschalige studio met een breed scala aan lessen om lekker te bewegen (de naam zegt het al) en in shape blijven. Onze blogster Daisy mocht een paar lessen uitproberen en deelt haar bevindingen en spierpijn dolgraag met jou. Past prima binnen die goede voornemens toch? 

Pilates

Voor degenen die Pilates (nog) niet kennen; het is gebaseerd op oefeningen om de balans tussen kracht en flexibiliteit te verbeteren, strevend naar een evenwichtige houding en coördinatie. 

Op vrijdagochtend kwam ik aan bij K’dans en waren een aantal dames al gezellig met elkaar aan het kletsen op de mat. Dit is al gelijk iets wat K’dans zo’n Haagse schat maakt; het is er knus, de mensen kennen elkaar en er is een eenheid. Een soort tweede thuis, dat gevoel krijg je direct.

Jolanda, oprichtster én instructrice van K’dans, legt de oefeningen met passie uit. De les is leuk, maar pittig. Dit komt vooral omdat je zeer goede begeleiding en correctie krijgt, waardoor je echt voelt en doet wat je hoort te doen. Ik begon met last in mijn onderrug, maar aan het einde van de les, was dit als sneeuw voor de zon verdwenen. I love it!

MELT

De MELT methode, ik had er nog nooit van gehoord en wist dan ook eigenlijk niet wat ik ervan kon verwachten. Het blijkt een eenvoudige manier te zijn om met behulp van een zachte roller en balletjes pijn in je lichaam te verminderen. 

Ik had niet echt pijn, maar merkte wel direct verschil. Aan het begin van de les moest ik beide benen op de grond neerzetten en ik deed dit met ongeveer 30 centimeter tussenruimte. Mijn voeten stonden, onbewust, niet recht onder mijn heupen. Ik kreeg de vraag: op welk gedeelte van je voet, steunt je gewicht? Ehm, goede vraag.

Tijdens de les deden we meerdere oefeningen, waarbij het dus vooral gaat om voelen, losser worden en spanningen in je lijf identificeren. Ik kreeg dus ook regelmatig de vraag, waar ik bepaalde dingen voelde. Moeilijk, want over dit soort dingen denk je normaal gesproken niet na. Ik weet niet of jullie dat herkennen, maar ik ben vaak te druk om écht stil te staan bij wat ik voel in mijn lichaam.

Aan het einde van de les, kreeg ik dezelfde oefening als in het begin. Wat bleek: mijn voeten stonden kaarsrecht onder mijn heupen, zonder dat ik hierbij na dacht! Door deze les ben ik veel meer gecentraliseerd, gebalanceerd en helemaal zen! Door thuis dit soort oefeningetjes te doen, kun je met 10 minuten per dag al een wereld van verschil merken. Uiteindelijk gaat het ook om een stukje bewustwording en de tijd voor je zelf nemen, even wat selfcare!

Fun fact: Jolanda is de eerste MELT instructrice van Nederland. En – ze gaat elk jaar nog terug naar New York om haar kennis voor de diverse lessen up to date te houden!

Weekend Workout Plus

Voor de diversiteit wilde ik ook een actievere les uitproberen bij K’dans. Mijn oog viel op de Weekend Workout Plus. Bij de omschrijving van deze les staat: old skool high intensity training. Ik moet zeggen dat ik dat wel had gelezen maar er niet echt bij stil stond wat dat betekende. Maar ik kan je vertellen, van die omschrijving is geen woord van gelogen!

De groep dames die meededen verschilde in leeftijd, van jong tot oud, waardoor ik eigenlijk dacht: oooh dit doe ik wel even als sportieveling! Viel dat even tegen! 😉 Ik ben echt wel wat gewend, maar veel meer op het gebied van circuitjes en kracht. Dit was volop bewegen en alles met alleen je eigen lichaamsgewicht. En dat was echt heel pittig! Na de warming-up lag ik er al bijna af, terwijl de dame naast mij (minimaal 20 jaar ouder) dit zonder pardon stond te doen! Oeps!

Ik vond het echt een heerlijke les. Het tempo lag hoog, maar het was goed te doen. Na afloop van deze les heb je echt het idee dat je wat gedaan hebt. En het feit dat ik drie dagen later nog spierpijn van had, was daar het extra bewijs van!

Conclusie

K’dans is TOP! Het is niet de standaard sportschool zoals je hem gewend bent. Het is een plek waar je je op je gemakt kunt voelen. Een plek waar mensen nog écht met elkaar in gesprek gaat. Het is persoonlijk, knus en  gezellig. De lessen zijn er mega divers en daardoor is er dus voor ieder wat wils. Het feit dat de gemiddelde member al meer dan 20 jaar lid is, bewijst hoe fijn deze studio is. Ik zou het daarom ook aan iedereen aanraden! 

Geschreven door

Daisy Mostert