Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

3 x In beweging bij K’dans

Onze blogster Daisy heeft zich 3 keer in het zweet gewerkt bij Haagse schat K'dans: een kleinschalige studio met een groot scala aan lessen voor iedereen!

donderdag 5 januari 2023

K’dans Studio in Beweging is al vanaf het begin van ons Haagse Schatten platform aangesloten. Deze fijne Haagse schat vind je verstopt in de van Merlestraat. K’dans is een kleinschalige studio met een breed scala aan lessen om, de naam zegt het al, lekker te bewegen en in shape blijven. Wij probeerden een paar lessen uit en delen onze bevindingen, inclusief de spierpijn van de dag erop, dolgraag met jou.

Pilates

Voor degenen die Pilates (nog) niet kennen; deze workout is gebaseerd op oefeningen om kracht en flexibiliteit te verbeteren. Door deze twee uitgangspunten te balanceren, streef je met elke pilatesles naar een evenwichtige houding en coördinatie. 

Toen wij op vrijdagochtend bij K’dans aankwamen, was er al een aantal dames gezellig met elkaar kletsend hun matjes aan het uitrollen. Dit is al gelijk iets wat K’dans zo’n Haagse schat maakt; het is er knus, de mensen kennen elkaar en er heerst eenheid. Het is een soort tweede thuis. En dat voel je direct.

Jolanda, oprichtster én een van de instructrices van K’dans, legt de oefeningen met passie uit. De les is leuk, maar (we blijven eerlijk!) pittig. Dit komt vooral omdat je zeer goede begeleiding en correctie krijgt. Aanmodderen is er niet bij, maar je voelt en doet wat je hoort te doen op niveau. Ik begon met last in mijn onderrug, maar aan het einde van de les, was dit als sneeuw voor de zon verdwenen. I love it!

k'dans studio

MELT

De MELT methode, we hadden er nog nooit van gehoord en wisten ook eigenlijk niet wat we moesten verwachten. Het blijkt een eenvoudige manier te zijn om met behulp van een zachte roller en balletjes pijn in je lichaam te verminderen. Een soort zelfmassage dus!

Ik had niet echt diepe pijn, maar merkte wel direct verschil na de les. Aan het begin van de les moesten we beide benen op de grond neerzetten en met ongeveer 30 centimeter tussenruimte. Onbewust bleken mijn voeten hierbij niet recht onder mijn heupen te staan. Ik kreeg de vraag: op welk gedeelte van je voet, steunt je gewicht? Ehm, goede vraag… Nooit over nagedacht!

Tijdens de les deden we meerdere oefeningen, waarbij het dus vooral gaat om voelen, losser worden en spanningen in je lijf identificeren. Ik kreeg dus ook regelmatig de vraag waar ik bepaalde dingen voelde. Moeilijk, want over dit soort dingen denk ik normaal gesproken niet na. Misschien herken je dit, en ben je net als ik vaak te druk om écht stil te staan bij wat je voelt in je lichaam.

Aan het einde van de les deden we dezelfde oefening als in het begin. Wat bleek: mijn voeten stonden kaarsrecht onder mijn heupen, zonder erover na te denken! Met deze les wordt je dus veel meer gecentraliseerd, gebalanceerd en ook nog eens helemaal zen! Door thuis dit soort oefeningetjes te blijven doen, kun je met tien minuten per dag al een wereld van verschil merken. Uiteindelijk gaat het ook om bewust worden van je houding en de tijd voor je zelf nemen, even wat selfcare!

Leuk om te weten is dat Jolanda de eerste MELT instructrice van Nederland is. En ze elk jaar nog teruggaat naar New York om haar kennis voor de diverse lessen up to date te houden!

 

Kdans_Haagse_schatten

Weekend Workout Plus

Voor de diversiteit wilden we ook een actievere les uitproberen bij K’dans. Ons oog viel op de Weekend Workout Plus. Bij de omschrijving van deze les staat: old skool high intensity training. En aan die omschrijving is geen woord gelogen!

De dames die meededen verschilden in leeftijd. Met een groep van jong tot oud, dacht ik eigenlijk stiekem ‘Oh, dit doe ik wel even als jonge sportieveling!’ Nou. Viel dat even tegen! Ik ben echt wel wat gewend, maar veel meer op het gebied van circuitjes en kracht met gewichtjes. In deze les was het volop bewegen en dat alles met alleen je eigen lichaamsgewicht. En dat bleek echt heel pittig! Na de warming-up lag ik er al bijna af, terwijl de dame naast mij (minimaal 20 jaar ouder) dit zonder pardon stond te doen! Oeps!

De Weekend Workout Plus was echt een heerlijke les. Het tempo lag hoog, maar het was goed te doen. Na afloop van deze les heb je echt het idee dat je wat gedaan hebt. En het feit dat ik drie dagen later nog spierpijn van had, was daar het bewijs van!

 

Concluderend

K’dans is TOP! Het is niet de standaard sportschool zoals je hem gewend bent. Het is een plek waar je je op je gemakt kunt voelen. Een plek waar mensen nog écht met elkaar in gesprek gaan. Het is persoonlijk, knus en gezellig. De lessen zijn er mega divers en daardoor is er dus voor ieder wat wils. Het feit dat de gemiddelde member al meer dan twintig jaar lid is, bewijst hoe fijn deze studio is. We raden het daarom ook aan iedereen aan!

 

Geschreven door

Daisy Mostert