Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

De schat achter de schat: Porte Reffe

Marthijn weet alles over wijn! En na dit interview weet jij alles over Marthijn. Lees snel verder over de schat achter deze schat.

donderdag 14 april 2022

Bij Marthijn kom je voor goede wijn! Dit is namelijk de schat achter de schat Porte Reffe. Net zoals elke wijn een verhaal heeft, heeft Marthijn dat ook. Lees snel verder en je komt alles te weten over de man achter Porte Reffe. Hoe is hij hier terecht gekomen, wat is zijn favoriete wijn en nog veel meer. Kleine waarschuwing: na dit gelezen te hebben, snak je naar een goed glas wijn! Dus ga eerst naar Porte Reffe en laat je informeren door de man himself. Scheur naar huis, ontkurk de fles en schenk een goed glas in. Daarna ben je helemaal klaar om dit interview te lezen! 

Oké, zodra ik binnen kom, zijn er 10 wijnen die ik wil gaan proeven komende tijd. Mede door de leuke etiketten, maar vooral door de verhalen en informatie die Marthijn weet te vertellen bij elke wijn. Het is helaas pas 14.00 uur ‘s middags en er staat nog een hoop werk te wachten. Maar 1 ding weet ik zeker, Marthijn weet ALLES over wijn. Ik ben nu al benieuwd hoe hij dit allemaal weet? Proeft hij alles, onthoudt hij alles? 

Marthijn, ik ben benieuwd hoe lang je hier al zit, hoe ben je er terecht gekomen en waarom hier?

“Ik zit hier nu al 11 jaar en daarvoor al een aantal jaar in de Javastraat. In 2002 ben ik begonnen met Porte Reffe vanuit een bedrijfspand, dat is uitgegroeid tot een wijnwinkel in de Javastraat, wat ik samen deed met mijn broer. Vervolgens wilde we nog een winkel openen, maar dan ergens anders in Nederland. Dit werd Breda, alleen dat werkte niet. Misschien toch teveel een bierstad?” (kijkend naar carnaval zou dat natuurlijk goed kunnen kloppen!) “Voordat ik in de wijn zat, had ik een CD-winkel op de Thomsonlaan. Maar ik was altijd al geïnteresseerd in wijn en dus ben ik wijncursussen gaan doen en in 2001 heb ik mij officieel vinoloog mogen noemen.”

Wat is je eerste aanraking met wijn geweest? Zat dat al in de opvoeding? 

“Mijn ouders hebben altijd wel van een wijntje gehouden, maar het is uiteindelijk de vader van mijn toenmalige vriendinnetje geweest, die er voor heeft gezorgd dat ik wijn zo lekker ben gaan vinden. Elke zaterdagmiddag kreeg ik daar een glas wijn en na dat ene wijntje uit de Dordogne proefde niks meer hetzelfde. Dat was heel lang mijn favoriete wijn! Afgelopen jaren drink ik veel wijnen komend uit de Provence en ook haal ik veel uit Mallorca, mede omdat mijn broer daar woont. Natuurwijntjes zijn op dit moment natuurlijk ook helemaal hip, dus daar proef ik zeker ook af en toe wat van. Op dit moment heb ik een hele lekkere staan; Emma. Echt een fenomenale wijn, nergens mee vergelijkbaar. Loepzuiver, als je het dan ergens mee moet vergelijken, een Viognier, maar dan frisser. Echt een heerlijk natuurwijntje!” (En krijgen jullie al een beetje zin in dat glas?)

(Tussendoor komt er een klant binnen die advies wil van Marthijn, na deze 10 minuten pure poëzie over wijn, wil ik inmiddels 10 flessen in mijn mandje stoppen.)

Ik heb je nu twee keer advies horen geven en je weet zoveel! Hoe doe je dat? Proef je alles, kan je alles onthouden of schrijf je dingen op?

“Alles wat hier in de winkel staat, heb ik een keer geproefd ja. En ik onthou het inderdaad. Dit klinkt misschien zweverig, maar het is echt een bepaald soort energie. Ik schrijf niks meer op, maar sla het op en heb een soort eigen wijn alfabet gecreëerd. Tijdens de opleiding krijg je 12 glazen voor je. Die je eerst moet ruiken en vervolgens moet proeven. Daarbij ga je elke keer weer bedenken, welke druif is het en wat is karakteristiek voor welke druif. Op die manier kan je dingen steeds makkelijker opslaan en kan je ook bedenken wat een goede combi met bepaald eten is. Door de jaren heen wordt je daar steeds kundiger in. Natuurlijk is het ook heel erg smaak gerelateerd. Ik heb hier echt alleen wijnen staan die ik goed vind en ook interessant vind. Dit zal in elke winkel weer anders zijn. Maar naarmate klanten vaker bij je kopen, leer je hun smaak ook beter kennen en wordt het advies steeds persoonlijker. Dat is natuurlijk super gaaf!”

Wat is jouw favoriete wijn op het moment en waar zouden mensen echt voor moeten omfietsen? 

“De wijnen van ‘Domaine des Enfants’. Vooral ook wetende hoe deze man te werk gaat. De nederigheid en de passie van deze Zwitser in Frankrijk, dat is echt heel mooi om te zien. Een man met kennis en respect voor de geschiedenis, hij kneust de druif nog met zijn voeten. Dit combineert hij weer met de kennis van nu, daar krijg je echt prachtige wijntjes van! Die ik sinds kort ook weer verkoop in de winkel. Een ander heel mooi wijntje is ‘Lluna Vella’. Dit is voor mij echt de essentie van wijn. Het komt uit Spanje, uit een bergachtig gebied, waar het echt knetterdroog is. Het is een mini stukje wijngaard, maar 4 hectare grond, en er staat nauwelijks zon op de druif. Dit is heel uniek. Dit is hoe wijn hoort te zijn. Je voelt de natuur en de hitte van de zomer. Je ruikt de geuren van de dorre zomer en je proeft de tanines. Iets wat in veel wijnen van nu, niet meer te proeven is. Zonde! Je proeft licht het zure, ja dit is echt alles wat wijn moet zijn!” (ben je al naar de winkel gerend om een doosje in te slaan?)

Tot slot, wat is jouw favoriete adres voor een avond wijntjes drinken in Den Haag?

“Er zijn twee plekken waar ze echt heerlijke wijnen hebben en waar ik graag naartoe ga! El Mercat op de Hooikade, ze hebben hier echt goed eten en hele goede wijnen. Hier kan ik echt genieten van een glas wijn. Een andere plek waar ze echt lekkere en unieke wijnen hebben, is Bouzy. Hier hebben ze echt mooie en eerlijke wijnen! Twee aanraders in Den Haag als je het mij vraagt.”

‘Het wijntje van Marthijn’ is elk seizoen te vinden via onze socials. Het wijntje van het seizoen wordt dan uitgelicht, die goed past bij de tijd. Natuurlijk kan je hier ook je Haagse Schatten cadeaubon voor gebruiken, dat vindt Marthijn alleen maar leuk! En onthou hoe vaker jij bij Porte Reffe komt, hoe beter hij je smaak leert kennen, hoe lekkerder je wijntjes gaan proeven!

Geschreven door

Renee Dekkers