Cadeaubon bestellen

Happies en bakkies

Klein en oh zo fijn!

The Shore is de meest duurzame strandtent van Nederland. Een tof concept met een goede vibe, fijne surflessen en (h)eerlijk eten!

dinsdag 8 augustus 2017

Scheveningen is een strandtentje rijker en deze mag zich meteen een Haagse schat noemen. De tent bevindt zich tegenover het voormalig F.A.S.T. terrein, vlakbij het Beach Stadium en is zó klein dat je er zomaar langs zou lopen. Om dat te voorkomen, lees je hier alles over deze knusse tent en de bijzondere ondernemers erachter.

De eerste keer dat ik, op aanraden van vrienden, The Shore binnen kom lopen is het een stralende stranddag. En ik ben meteen betoverd door de enorm ‘chille vibe’ die er hangt. Het is er gezellig druk, iedereen doet zijn ding en is relaxed. Ik zie vriendengroepen bier drinken, moeders met kinderen in het zand spelen en koffie drinken en ik zie stoere surfers af en aan komen. Ik settel me aan één van de simpele houten picknick tafels en blijf er de hele dag hangen. Er is fijne muziek, geen poespas, heerlijk. Kinderen kunnen spelen in een grote zandbak met een hekje eromheen zodat je je geen zorgen hoeft te maken of ze er vandoor gaan.

Het is menu is simpel, maar niet saai. Gezonde verse sapjes, lekkere koffie (en da’s best een uitdaging op het strand) en vooral heel veel pancakes. Van zoet tot hartig, van klein tot (heel!) groot. Erg lekker voor ‘tussendoor’. Als avondeten vind ik dit zelf iets minder geschikt, maar de pannenkoeken fan kan hier zijn hart ophalen (en de kleintjes vinden dit natuurlijk fan-tas-tisch!). Ook erg fijn: voor 75 cent krijg je een thee refill.

Ik voel meteen dat dit een uniek tentje is en wil deze dan ook dolgraag binnenhalen als nieuwe Haagse schat.

Als ik een afspraak heb met Geert Verhoeff, één van de eigenaren van The Shore, kan het contrast met de eerste dag dat ik hier was niet groter zijn. Het stormt. De regen komt met bakken uit de hemel en er zijn windstoten waar je u tegen zegt. En toch is het bij The Shore wederom erg goed toeven. Het is er super knus. En nog steeds erg bedrijvig. De ‘action week’ is gaande. Dit houdt in dat kinderen de hele week naar The Shore komen en daar vermaakt worden met tal van sportieve activiteiten. Zelfs met dit weer liggen de kinderen in het water voor een surfles en dat is zo te zien dikke pret. Ik moet er zelf even niet aan denken, maar Geert verzekert me ervan dat het met wetsuits aan heerlijk is en aan alle lachende kinderbekkies te zien heeft hij gelijk.

Als ik met Geert aan het praten ben schuiven alle kinderen aan lange tafels aan om te eten. Ik zie alleen maar gezonde (en lekkere) dingen voorbij komen. Goed brood, hazelnootpasta, fruit. Alles is biologisch, vertelt Geert me. Duurzaamheid staat bij The Shore dan ook hoog in het vaandel. De douches worden verwarmd door zonneboilers en ze zijn bezig met zonnepanelen. Streven is om over 3 jaar voor een groot gedeelte onafhankelijk te zijn van het energienet. Alle meubels zijn tweedehands en er zal ook een composteermachine aangeschaft worden. De strandtent is gemaakt van een zeecontainer die beide eigenaren eigenhandig hebben omgetoverd tot een klein en ò zo fijn strandtentje.

De strandtent is tot stand gekomen door een crowdfundingsactie . Na het wegvallen van surfdorp F.A.S.T viel er een gat. Surfers mistten een plek om lekker te kunnen hangen. Een plek die laagdrempelig was en waar mensen zich makkelijk thuis voelen. Geert Verhoeff sloeg de handen ineen met Hans van den Broek van de surfschool surfles.nl. En zo ontstond The Shore. Geert benadrukt dat de tent primair een surfschool is. Iedereen die er werkt heeft dan ook een passie voor surfen. Ambitie is om de beste surfschool van Nederland, of misschien zelfs wel van Europa te worden. Uniek is ook dat beide ondernemers van mening zijn dat het runnen van een bedrijf anders kan en zou moeten dan nu veelal gedaan wordt.

De onderneming gaat niet alleen over het draaien van winst. Alle inkomsten en uitgaven zijn transparant en iedereen kan makkelijk in- en uitstappen in de onderneming. Geert en Hans willen voorkomen dat er scheve verhoudingen tussen de werknemers ontstaan. Iedereen lift mee op winst, maar moet dus ook inleveren bij eventueel verlies.
Naast surfen en eten is er ook een cultureel programma. Zo wordt er hard gewerkt aan een avondprogrammering, the Summer sessions. Hier willen zij podium geven aan creatief talent met internationale artiesten uit de surfcultuur. Er komen ook een aantal pop up Secret Summer Sessions aan, een soort van blind date met de artiest. Je koopt een kaartje maar weet nog niet wat je te zien gaat krijgen. Deze voorstellingen kunnen ineens opduikelen zonder aankondiging al naar gelang het weer.

Je ziet het. Bij The Shore is er genoeg te eten, drinken, doen en te beleven. Vooral een keertje (of meerdere keren) langsgaan dus! Wij zijn dan ook ontzettend blij en trots dat we ook The Shore hebben mogen toevoegen als officiële Haagse schat! Heb jij een Haagse schatten cadeaubon? Dan lever je ‘m vanaf nu ook in bij deze chille Haagse hotspot!

Geschreven door

Marlies van der Kolk