dinsdag 7 mei 2024
Het is altijd inspirerend om een gepassioneerde ondernemer te horen vertellen over dienst vak. En nóg leuker is het als dat vak chocolade is! Wat een geluk dat we een workshop ‘food pairing’ mochten volgen van The Chocolate shop in samenwerking met Koffiebranderij Ief & Ido. Want chocolade en koffie is een combi waar ons hart sneller van gaat kloppen. En dat komt niet alleen door de cacao en cafeïne!
Het is gezellig druk met een mix van chocolatiers, koffiekenners en zoetekauwen in de leuke Boomhuttenclub op de Boekhorststraat waar koffiefanaat Tim vanavond drie koffies schenkt die vakkundig gecombineerd worden met zes verschillende chocolades van Haagse schat The Chocolate Shop. Het belooft meer te worden dan een proeverij. “Dit is een educatieve reis waarbij je leert over de nuances van koffiezetmethodes en hoe deze de smaakprofielen van chocolade kunnen versterken”, aldus Ray.
Bean-to-Bar
We luisteren allemaal aandachtig naar Ray van The Chocolate Shop die vertelt over de geschiedenis en spreiding van de cacaoboon, het proces van vrucht tot chocolade en het ‘Bean-to-Bar’ proces: een transparant productieproces, bijzonder binnen de cacaowereld. Alles wordt tastbaar gemaakt met een cacaovrucht uit de tuin van de ouders van Ray in Suriname en verschillende soorten bonen (geroosterd en gegrind). Ook het proeven blijkt een hele opgave. Want we stoppen niet zomaar een stukje chocolade in onze mond. Eerst kijken we, dan ruiken we, en dan pas stop je de chocolade in je mond. En daarbij blijkt kauwen verboden! Het stukje moet smelten op de tong…
Pairing is caring
De eerste koffie die we krijgen is Braziliaans. Normaal kun je daar tonen van tropische vruchten in proeven, maar door de chocolade pairing zijn plots ook zuurdere smaken aanwezig! Dat merken we zowel bij chocolade 1 Ocelot als bij chocolade 2: een eigen reep van The Chocolate Shop gemaakt van Peruaanse cacaobonen.
“Je proeft wat je proeft”
Dan. Een koffieboon uit Kenia die een fruitige smaak geeft, gecombineerd met een beetje Colombiaanse boon voor meer body. Gepaired met chocolade Beni Wild die, de naam zegt het al, gemaakt is van wilde cacaobonen. Geen plantage, maar bomen uit de Boliviaanse natuur waar geoogst wordt dus. Ondanks de 66% cacao een hele zachte, romige en haast naar honing smakende chocolade. Chocolade nummer vier is de laatste creatie van The Chocolate Shop en is, hoe kan het ook anders, een samenwerking met de koffiejongens van Ief & Ido. Er wordt ons nog eens meegegeven: “Je proeft wat je proeft. Er is geen goed of fout.” Dat is toch fijn na al die smaakexplosies.
Thee met drop? Nee, koffie met chocolade!
Last but not least krijgen we een koffie uit Costa Rica die gezet wordt als een thee: de vrucht die om de koffieboon zit (zogeheten cascara) wordt hiervoor niet weggegooid, maar in heet water geweld. Nu worden onze smaakpapillen helemaal uitgedaagd. Het vijfde chocolaatje dat we krijgen bevat namelijk roze peper en nummer zes zelfs zeewier! Een soort zoute honingdrop is de smaak die hier het meest bij in de buurt komt. Ook qua textuur lijkt deze chocolade niet op de chocolade die we gewend zijn. Koffie die naar thee smaakt en chocolade die net drop is. Wie had dat gedacht!?
Verwonderd en vol met nieuwe kennis (en een beetje stuiterend van de cafeïne ) keren we huiswaarts. Vanaf nu stoppen we nooit meer argeloos een stuk chocolade in een holle kies. Proeven heeft een hele nieuwe dimensie gekregen. Het is super leuk om meer te weten over chocolade en te kunnen ervaren wat combinaties kunnen doen voor een ware smaaksensatie. Workshops van The Chocolate Shop zijn een absolute aanrader, vooral ook door de bevlogenheid van Ray en de andere organisatoren.
Gelukkig staat de volgende editie alweer op de planning! En wel op 6 juni 2024: Ontdek de Betoverende Wereld van Indonesische Bean-to-Bar Chocolade. Voor deze workshop wordt de samenwerking opgezocht met Indofoodtours, experts in het verbinden van mensen door middel van de rijke Indische en Indonesische eetcultuur.
En natuurlijk is die overheerlijke chocolade in de tussentijd ook gewoon te koop bij The Chocolate Shop. Een unieke winkel in Den Haag, wat zeg ik, in Europa. Neem je Haagse Schatten cadeaubon mee en laat Sanna en Ray je adviseren, proeven en bijspijkeren. Zo wordt chocolade eten namelijk nóg leuker!