woensdag 3 december 2025
Samen koken, samen eten
De Volkskeuken is een sociaal maatschappelijk project, waarbij elkaar ontmoeten het doel is en samen koken en eten het middel. Oprichter Liselotte legt uit: “Elkaar verdient een toelichting. Met elkaar bedoel ik dat je in contact komt met mensen die je normaal gesproken niet zo snel ontmoet, laat staan mee aan tafel zit. Iedereen leeft in bepaalde mate in een sociale bubbel. Een kijkje in andermans bubbel is mooi, soms confronterend, maar kan door wederzijds begrip een band scheppen die er eerst niet was.”
En dat gewoon aan tafel. Ook aanschuiven en onderdeel worden van deze community? Dat kan op de volgende momenten:
- Iedere dinsdag bij Haagse schat Thrive óf Haagse schat The Shore (In de zomermaanden, als The Shore op het strand van Scheveningen is opgebouwd vind je de Volkskeuken daar. In de wintermaanden neemt Thrive het stokje over.)
- Op woensdag bij in het Centrum van Den Haag bij De Helena, een voormalig schoolgebouw aan het Helena van Doeverenplantsoen 3.
- Vrijdags in de Stationsbuurt bij Stadsoase Spinozahof in de Repelaerstraat 61 én in De Utopie in het Zeeheldenkwartier aan Waldeck Pyrmontkade 116.
Bewust eten
Ook De Conscious Kitchen organiseert wekelijkse diners om gemeenschap, bewust leven en duurzaamheid te promoten. Bij hun ‘Thursday Food Rescue Dinners’ verbinden ze mensen die lekker en duurzaam eten belangrijk vinden. Ze creëren met hun diners bewustwording over voedselverspilling en willen laten zien (pardon, proeven) hoe lekker plantaardig eten kan zijn.
Iedere donderdag dus, om 19:00 uur in het Helena van Doeverenplantsoen 3. Kijk op de website van Conscious Kitchen voor meer informatie en om je aan te melden.
Sociaal dineren
Iedere woensdag kun je bij Haagse schat Het restaurant van Pluk terecht voor het Sociaal Diner. Een verse daghap bereid met ingrediënten uit hun eigen moestuin en lokale producten uit de buurt. Samen met de deelnemers van de dagbesteding koken de dames van Pluk zich het vuur uit de sloffen om om 17:30 een heerlijk maaltje op tafel te zetten.
Samen met de deelnemers, mensen uit de buurt en iedereen die zich maar heeft aangemeld geniet je vervolgens aan lange tafels van een voedzaam én sociaal diner. Aanmelden kan hier.
Komt allen tezamen
Ook De Participatie Keuken zet zich in voor verbinding aan tafel, want volgens hen doet in een ideale samenleving iedereen mee en voelt iedereen zich welkom. Daarom organiseren zij Aanschuiftafels waarmee buurtkamers, wijkcentra of huiskamers veranderen in ontmoetingsplekken. Aanschuiven? Check hier waar en wanneer er in jouw buurt een Aanschuiftafel plaatsvindt.
Zicht op zee
Bij Het Puntje, een hele geliefde strandtent helemaal (de naam zegt het al) op het uiterste puntje van het Scheveningse strand, kun je in de zomermaanden ook aanschuiven voor een gezamenlijk diner. Deze strandtent bestaat al sinds de jaren vijftig en is nog altijd even relaxt als ooit. Zonder poespas, bestellen aan de bar en met de voetjes in het zand een goede vegetarische maaltijd oppeuzelen.
Iedere donderdag vanaf 17:30 schuif je hier aan voor een heerlijk bordje gezond en duurzaam eten met een gezellige groep mensen. Het menu past zich aan op de seizoenen.