Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

Doe mij maar wijn van Marthijn

Voor de lekkerste wijnen en de beste wijnkennis moet je bij Port Reffe zijn. Blogger Anouk vertelt je waarom!

woensdag 8 september 2021

Ik reed een keer met mijn lief vanuit het Oosten van het land naar huis. We hadden een leuk maar lang familieweekend gehad en waren wel toe aan een wijntje. We vonden een geweldige wijnbar en dronken daar de lekkerste rode wijn die ik ooit heb gedronken: een Barbera d’Alba. Sinds dat glas wijn heb ik veel flessen Barbera gekocht bij veel verschillende wijnhandels, maar geen van die flessen kwam ook maar in de buurt van die zachte doch volle Vino Rouge die ik toen had gedronken. En toen stapte ik Porte Reffe binnen.

Het pand op de hoek van de Vlierboomstraat was vroeger een Bruna. Al mijn zakgeld ging er op aan Diddle-spullen en Pokemonkaarten. Toen ik daar te oud voor werd, ging de Bruna weg en sindsdien zit er een nieuwe winkel waar ik weer zo al mijn zakgeld uit kan geven: Porte Reffe! Bij Porte Reffe zijn alle muren en tafels gevuld met wijnflessen met prachtige etiketten. Van frisgeel tot korengoud, van bordeaux tot kersenrood, alle kleuren en druiven zijn vertegenwoordigd. Maar de grootste reden om naar Porte Reffe te gaan, is de goedlachse eigenaar, wijnfanaticus Marthijn.

Mijn perfect glas

Ik vertelde hem over het perfecte glas rood, vol van smaak maar met niet te veel tannine. Kruidig maar met een fluwelen afdronk. Hij wist me te vertellen dat de Barberadruif deze tonen normaalgesproken helemaal niet heeft, maar dat er één wijnhuis is dat zijn druiven langer laat hangen en daarom een nèt andere wijn levert. En hij had hier toevallig wel wat flessen van liggen. Mijn zoektocht was eindelijk beëindigd, want de wijn die ik daar kocht was goddelijk.

Een goed glas wijn, komt van Marthijn

Maar ook als je geen idee hebt wat tannine is, kan je bij Porte Reffe terecht. Marthijn weet met een paar goede vragen voor iedereen een mooie wijn te vinden. Hij weet alles over de flessen, de druiven, de jaren en de wijnhuizen en vertelt daar zo gepassioneerd over, dat je zo met meer dan één fles de deur uit gaat. Ook voor cadeautjes, of voor een paar mooie flessen die perfect zijn bij je diner ben je hier aan het goede adres.

Ik haal mijn wijn dan ook vrij zelden meer bij de supermarkt of Gall & Gall en ook mijn vriendinnen zijn om. We zitten dan ook regelmatig aan een goed glas; ‘is dit er eentje van Marthijn? Dan moet het wel een goeie zijn!’.

Geschreven door

Anouk van Schie