Cadeaubon bestellen

Haagse happiness

Groen, groen Den Haag

Wil jij weten hoe jij je leven kan verduurzamen op een leuke en gemakkelijke manier? Lees dan verder en laat je inspireren door deze groene schatten!

maandag 24 januari 2022

De kleuren van Den Haag zijn natuurlijk groen geel, maar met al onze duurzame schatten, heeft groen inmiddels toch echt wel de overhand! Als het verduurzamen van jouw leven een doel is voor dit jaar, dan hebben wij een aantal fijne plekjes waar je terecht kan. Plekken waar ze nadenken over hoe de wereld er uit zou moeten zien over een paar jaar en waarbij we op een gezonde manier omgaan met consumeren. Plekken waar lokaal belangrijk is, maar ook het recyclen van spullen of zelfs het upcyclen er van. En op het moment dat je jezelf een beetje gaat verdiepen in duurzaamheid, zal je merken hoe leuk en interessant het is! En dat is nou precies de bedoeling. Duurzaamheid is niet ingewikkeld of lastig of beperkend, nee het is leuk, het geeft je nieuwe mogelijkheden en je gaat anders naar spullen kijken. Dus groen jij lekker mee? 

Groene tip #1. Geef spullen een 2e leven

Waarom spullen weggooien als ze nog goed te gebruiken zijn? Misschien niet door jou, maar wel door iemand anders? Er zijn al zoveel spullen in omloop over de hele wereld en bijna alles is al wel een keer gemaakt. Doe je inspiratie op bij Made in Moerwijk, waar fietsen een 2e leven krijgen. Maar waar ook jassen tot een tas worden vermaakt. Of ga naar een plek waar je jouw spullen kan inleveren, zodat iemand anders er weer blij van wordt. Net zo als bij Sprinkel & Hop, hoe blij worden we van al die mooie spulletjes die al een heel leven gehad hebben. Bij Achtung! Lady laten ze zien dat nieuwe kleding kopen ook echt niet nodig is, want daar hangen toch een hoop parels en alles is gewoon tweedehands! Neem dus snel een kijkje 😉

Groene tip #2. Gebruik producten van ander materiaal

Zo min mogelijk single use plastic gebruiken. Dat is het doel en gelukkig maken onze schatten dat voor ons een stuk makkelijker! Je koffie drinken uit een papieren beker met zo’n plastic dekseltje? Nee toch, ga toch lekker naar Kali Tengah, want daar hebben ze de leukste to-go bekers in allerlei verschillende uitvoeringen. En wist je dat je Buitenontbijtje van Aafke volledig is verpakt in plastic-vrij materiaal? Die doos is gewoon composteerbaar! De koffiezakjes van Roast Factory, ook die kan je gewoon bij het GFT-afval doen. Zit ook geen plastic in. Dus bestel maar zo’n zakje en laat het bezorgen met de fiets!

Groene tip #3. Maak je eigen kleding en producten

Genoeg te doen als je voor de duurzame lifestyle kiest, je zou het bijna kunnen zien als een hobby. Want waarom dingen kopen, als je het ook gewoon zelf kan maken? Kleding, kussentjes, gordijnen, dit kan je allemaal zelf maken als je maar het juiste materiaal hebt. Bij Van Domburg Textiel helpen ze je graag met het vinden van de juiste stof, maar ook met het juiste patroon. Bij de Naaierij, kan je niet alleen kleding repareren, maar ook geheel nieuwe items maken. Duurzaam en super uniek! Bij Ethica hebben ze een heel pakket, waarbij je allerlei eigen producten in elkaar kan zetten. Natuurlijke deodorant of wasmiddel bijvoorbeeld. Naast dat het duurzaam is, is het ook echt een stuk goedkoper!

Groene tip #4. Ga voor de duurzame keuze

Soms kom je gewoon om in de keuzes en opties, wat dan goed werkt is te kijken naar de meest duurzame optie. Weet je niet welk hotel je moet kiezen? La Paulowna Boutique Hotel is trotse bezitter van het Green Key certificaat. Dit betekent dat zij op een duurzame manier ondernemen. Zo hebben ze 3 nieuwe kamers die volledig gasvrij zijn, maken ze gebruik van boom-vriendelijk toiletpapier en wordt er schoongemaakt met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Keuzestress in het kiezen van de juiste chocolade? Niet als je naar The Chocolate Shop gaat, daar weet je dat het om eerlijke chocolade gaat. De slogan is niet voor niets; from Bean to Bar!

Groene tip #5. Stap zen van je fiets

Een hele makkelijke, belangrijke en tegelijk leuke duurzame keuze is om zoveel mogelijk fietsend of lopend te doen. Hoe minder we de auto gebruiken, hoe beter je bezig bent! Daarbij ontdek je de stad het beste vanaf je fiets, je bent over al en hebt geen last van het niet kunnen parkeren. Is je fiets een keer kapot, laat hem eerst repareren voor je een nieuwe koopt. Bij Lola Bikes weten ze wel raad met jouw fiets! Wist je trouwens dat je van fietsen gelukkiger wordt? Onderzoek wijst uit dat de fietstocht van en naar het werk, het perfecte moment is om te ontspannen. Het maakt je hoofd leeg en je kan meer genieten van de omgeving. Zo stap je helemaal zen van de fiets af. En met de fiets kan je makkelijker even afstappen voor een stop bij jouw favoriete groene Haagse Schat!

Geschreven door

Renee Dekkers